חברת מזור פועלת בתחום ה”ביומד”, ועוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק מכשירים רפואיים חדשניים לתמיכה בפרוצדורות כירורגיות בתחום האורתופדיה והנוירוכירורגיה. מזור מתמקדת בתחום ניתוחים מונחי הדמיה שעיקרו הכוונה וניווט של כלים כירורגים בדייקנות גבוהה ובפולשנות מזערית. מזור הונפקה באוגוסט 2007 לפי שווי של 125 מיליון שקל, ובדצמבר 2007 הנפיקה אגרות חוב להמרה, וגייסה 12 מיליון שקל.
לחברה מספר מוצרים: SpineAssist - נועד לסייע למנתחי עמוד שדרה בניווט ומיקום מדויק של שתלים וכלים כירורגיים במהלך הניתוחים. המוצר מושתת על רובוט מיניאטורי ומערכת לעיבוד תמונה ותכנון הניתוח. המוצר הינו בעל אישורי FDA, CE ו-KFDA (מנהל התרופות הקוריאני), לדברי החברה פוטנציאל השוק בארה"ב עומד על 1.7 מיליארד דולר, ובכל העולם ב 4.5 מיליארד דולר.
מערכת C-InSIGHT - נועדה להמיר תמונות רנטגן דו ממדיות ולהפוך אותן לתמונות תלת-ממדיות, דבר שמאפשר לרופאים לקבל תמונות איכותיות בזמן אמת במהלך ניתוח. לדברי החברה, פוטנציאל השוק של מוצר ה C-InSight הינו כ 2 מיליארד דולר. החודש מאי קיבל המוצר אישור לשיווק במדינות האיחוד האירופי, ואתמול התקבל אישור לשיווק המוצר על-ידי ה FDA. כמו-כן לחברה מספר מוצרים בפיתוח בעלי פוטנציאל שוק קטן הרבה יותר.
כאמור, בדצמבר 2007 הנפיקה מזור 15 מיליון ע"נ אגח להמרה, וקיבלה תמורתם 12 מיליון שקל. תמורת כספי ההנפקה יועדה לשם הרחבת פעילות השיווק של החברה והחברה הבת בשווקי היעד הנוכחיים ובשווקים נוספים. כמו כן מיועדים הכספים לשימוש בפיתוחם של יישומים ומוצרים חדשים המבוססים על טכנולוגיית הליבה של החברה ויאפשרו הוספת אפליקציות/ שימושים/לקוחות נוספים לקהל המשתמשים במוצר הנוכחי כמו גם השלמת פיתוח מוצרים הנמצאים בשלבי פיתוח שונים ופיתוחם של מוצרים חדשים נוספים.
הכסף שהתקבל מהנפקת האג"ח הופקד בפיקדון בנקאי, והחברה יכולה להשתמש בו במקרים הבאים: 1. במקרה ואיגרות החוב יומרו למניות (פרמיית ההמרה של האגח היא 14 שקל) 2. במידה והחברה תקבל 2 אישורי FDA למוצרים אשר היא פיתחה.
אין ספק שקבלת אישור ה FDA לשיווק המערכת בארצות הברית פותח לחברה הזדמנות עסקית גדולה, ואפשרות לממש את הפוטנציאל הגלום במוצריה. עכשיו החברה עוברת לשלב הבא, והוא מכירה ושיווק של המערכות. בהיסטוריה הקצרה של ענף הביוטכנולוגיה בארץ, לא חסרות חברות אשר קיבלו אישור FDA - אולם לא הצליחו להפוך את האישור למכירות ורווחים של ממש. ביו-ויו, לייפוייב וטופספין מדיקל הן רק מספר דוגמאות לחברות מו"פ אשר פיתחו מערכות ומוצרים וקיבלו אישור לשיווקם, אולם לא הצליחו להחדיר את המוצרים לשוק היעד ולהגיע לרווחיות.
ראוי לזכור שבחברות ציוד רפואי עלויות השיווק הינן מרכיב מהותי בתקציב החברה. בחברות שהוזכרו מעלה, הניסיונות להחדרת המוצרים לשוק הייתה כרוכה בעלויות לא קטנות, וכך גם במזור - בשנת 2007 הוצאות המכירה והשיווק עמדו על 9.7 מיליון שקל, יותר מהוצאות מחקר ופיתוח שהסתכמו ב 8 מיליון שקל. חוסר הצלחה בהחדרת המוצר לשוק תגרום להפסדים ולצמצום המשאבים העומדים לרשות אותן חברות, וכתוצאה מכך גם לירידת שערי המניות, כפי שקרה לביו-ויו, לייפוייב וטופספין - המניות של אותן חברות רשמו ירידה של עשרות אחוזים בשעריהן.
כיום אגרות החוב של מזור נסחרות בתשואה של 6.3%, תשואה המשקפת וודאות גדולה להחזר, במיוחד כאשר מדובר בחברת מו"פ לא גדולה ללא מכירות מהותיות. עד עתה היה הסבר הגיוני לתשואה הזו – הכסף שמיועד לבעלי האג"ח שמור בפיקדון בנאמנות. כעת, עם קבלת אישור ה FDA יש לחברה 2 מוצרים עם אישורי FDA, והיא יכולה לשחרר את הכסף שנמצא בפיקדון אצל הנאמן ולהשתמש בו לצרכיה.
המשמעות היא שכעת הסיכון באג"ח להמרה גדל – אם עד עתה מחזיקי האג"ח נהנו רק מהסיכוי להצלחה (רווח הון אם שער המניה יעלה) ולא לקחו שום חלק בסיכון שהחברה נוטלת על עצמה (כיון שכספם ישב בנאמנות) – כעת גם הם לוקחים חלק בסיכונים. במידה ומזור תצליח בהחדרת המוצרים לשוק בשנה הבאה, מחזיקי האג"ח ייהנו מעליית ערך המניה ומהעובדה שהוא ייכנס למסלול ההמרה. אם החברה תיתקל בקשיים ותמשיך להציג הפסדים (את שנת 2007 סיימה החברה בהפסד של 23 מיליון שקל), ייתכן כי לא תוכל לשלם את קרן האג"ח, שעומדת לפירעון בשנת 2012.
מזור נסחרת לפי שווי של 100 מיליון שקל (שער 700 בקירוב), ובין בעלי המניות הבולטים בה נמנים מגדל, קרן ההשקעות של ג'ונסון אנד ג'ונסון ויותר מ 5 קרנות הון סיכון נוספות.
|