כיל (כימיקלים לישראל) היא ההצלחה הגדולה של הכלכלה הישראלית בשנים האחרונות. זה לא בגלל טכנולוגיה יוצאת דופן וכנראה גם לא בגלל אסטרטגיה ניהולית מדהימה, זה מסיבה הרבה יותר פשוטה – מחירי המוצרים של החברה מזנקים לשמיים במקביל לגאות בשוק הסחורות ולביקושים מצד חברות בסין ובהודו.
החברה מגדילה מכירות ורושמת רווחים מדהימים בשנים האחרונות – במחצית הראשונה היא הרוויחה 940 מיליון שקל, על מחזור של 7.9 מיליארד שקל, בהשוואה לרווח של 840 מיליון על הכנסות של 7 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד, והאנליסטים צופים להמשך מגמת הגידול.
השווי של כיל, עלה פי 10 בארבע שנים וחצי למעל 14 מיליארד דולר, שנייה רק לטבע במבחן שווי השוק. אבל, אנחנו לא באנו להלל כאן את כיל, אלא להגיד שחלק מהשווי הזה שייך לנו, לציבור – הרי ים המלח הוא שלנו ומשם היא מפיקה את האוצרות שלה.
זאת כמובן ראייה פשטנית, הרי המדינה מכרה את האוצר הזה, אבל האמת היא כרגיל באמצע.
כיל על החברות המרכזיות שבקבוצה חתמה עם המדינה על הסכם תמלוגים. על פי ההסכם הזכויות באוצרות של ים המלח שייכים לה, אך היא מחויבת לשלם אחוז מסוים מסך הכנסותיה שמקורם בחומרי הגלם שמופקים מים המלח.
ובכן, היא לא משלמת כראוי. כיל, בחרה לשלם באופן חלקי ורק על מחירי העברה לחברות הבנות בקבוצה, וכדי להמחיש נניח שהיא מעבירה חומר גלם לחברה בת בגרמניה במחיר העברה של 10 דולר, והחברה הגרמנית מוכרת אותו הלאה (עם עיבוד נוסף או בלי) במחיר של 100 דולר.המחויבות של כיל היא לשם תמלוגים על ה-100 דולר שכן אלמלא חומר הגלם שהוא ליבת המוצר לא היה מוצר. כיל בפועל משלמת על מחיר העברה – 10 דולר. המספרים כמובן הם לא מספרי אמת, הם מובאים רק כדי להמחיש את הבעייתיות שבעניין.
על כל פנים, דוח של מבקר חיצוני – משרד רואי החשבון בר- לב שבדק את החבות של חברת הברום שהיא רק חלק מקבוצת כיל, איתר חוב של מעל 20 מיליון דולר. אבל, זה מאוד חלקי. מדובר רק בחלק מהמוצרים של הברום ורק בחלק מהשנים. למעשה, החוב הזה מתבסס רק על מידע שאיכשהו הגיע לידי המבקר.
חוב בהיקף דומה - 20 מיליון דולר, קיים לחברת רותם מקבוצת כיל, וגם כאן מדובר בחישוב חלקי.
אלה המפרים החלקיים של רותם וברום, ותזכרו שהבום הגדול בהכנסות מגיע בכלל מהאשלג.
שיטת הדיווח השגויה הזו, לא היתה טעות מקרית של אחת מהחברות בקבוצה, זה היה דפוס פעולה של כל החברות בקבוצה – מישהו מלמעלה כנראה כיוון לדיווח החלקי.
ובכמה מסתכם החוב האמיתי?
ובכן, החוב האמיתי כנראה אף פעם לא ישולם כי קיים חוק התיישנות במקרה הזה על חובות שמעל 7 שנים. לגבי המספרים שבטווח של 7 שנים הרי שמשרד החשב הכללי מתקשה להגיע לסכומים – הוא פשוט לא מקבל את המידע מהקבוצה, אולי בגלל שיש לה מה להסתיר.
על פי גורמים בכירים באוצר ובמשרד התמ"ת החוב של הקבוצה עשוי להסתכם בין 400 מיליון ל-600 מיליון שקל, וזה משמעותי גם לכיל הענקית.
על רקע המחלוקת בין כיל למשרד החשב הכללי שעלה על התקלה החמורה הזאת במסגרת יישור קו, בדיקה וגבייה של כל הגופים שחשבו שחוב למדינה זה רק בכאילו, הוחלט על מהלך של גישור. המגשר שנקבע – דרור שטרום אמור לגבש הצעה שמוקבלת על שני הצדדים בזמן הקרוב