בעוד מחיר חבית הנפט רשם עליה של כ-35% מתחילת השנה, מניות של חברות הנפט המערביות הגדולות בעולם עלו בשיעורים צנועים הרבה יותר, 15%-20% בלבד. גם כשמחיר החבית הגיע עד לסף ה-100 דולר לפני כשבועיים, המניות של חברות כמו אקסון-מובייל (XOM), קונוקו-פיליפס (COP) או שברון (CVX) נותרו במקומן או שאף רשמו ירידות בחודשיים-שלושה האחרונים.
הסיבה העיקרית: החברות האלה, הפועלות בכמעט כל מגוון התחומים באנרגיה המסורתית (חיפוש וגילוי, הפקה, זיקוק, הפצה ושיווק ומכירה לצרכן הסופי) נפגעו מהעליה החדה בהוצאות לגילוי מאגרי נפט חדשים בשנתיים האחרונות. כיום עולה מציאת חבית נפט מחיר ממוצע של כ-14.5 דולר לעומת כ-8 דולר בלבד לפני כ-4 שנים. לחברות המערביות הגדולות נחסמה בשנים האחרונות הגישה למרבית מאגרי הנפט הגדולים והזולים בעולם כגון אלה שברוסיה, המזרח התיכון, ונצואלה וניגריה כך שהן נאלצות לחפש נפט באזורים קשים ויקרים הרבה יותר כגון המים העמוקים במפרץ מקסיקו, צפון אלסקה או חולות הנפט בקנדה.
בנוסף, נרשמה ירידה חדה במרווחי הזיקוק בחודשים האחרונים, מסיבות שונות, וגם גורם זה פגע ברווחי ענקיות האנרגיה.
מנגד, מניות של חברות המספקות שירותים לענקיות, כגון שלומברגר (סימבול SLB ) , נובל (NE) או טראנסאושן (RIG) נהנות מגידול משמעותי במרווחים. אם עד לפני 4 שנים, כשמחיר החבית היה בסביבות 20 דולר, היה המרווח התפעולי של החברות האלה משהו כמו 7%-10% הרי שכיום הוא קרוב יותר ל-30%.
המרווחים גדלים כמעט בכל תחום בקשור בחיפוש וזיקוק נפט כגון השלמת בארות, מיפוי סייסמי, קידוחים בים או בנייה ושיפוץ של בתי זיקוק. והמגמה הזו צפויה להימשך בשנים הקרובות, שכן הביקוש לנפט לא צפוי לרדת והגישה למאגרים ואזורי החיפוש הזולים יותר פשוט נחסמה כמעט לגמרי בפני החברות המערביות.
מחיר הנפט, אגב, המשיך לרדת ביום שישי בניו יורק, על רקע הערכות שכמות הנפט במאגרים של ארה"ב מספיקה דייה כדי לתת מענה לביקוש של עונת החורף. מחיר חבית נפט למסירה בינואר ירד ב-2.2% - 1.95 דולר - לרמה של 88.28 דולר - הירידה החדה ביותר מאז ה-30 בנובמבר.
העלייה בשבוע שעבר באספקת תזקיקי הנפט, בכלל זה דלק להסקה ודיזל, הותירה את הכמות במאגרים גבוהה ב-0.6% מהממוצע החמש שנתי, כך דיווח משרד האנרגיה של ארה"ב. מחיר הנפט ירד בשבוע האחרון ב-0.3%. לטענת המשרד, מלאי הנפט הגולמי של ארה"ב גבוה ב-0.7% מהממוצע. צריכת הנפט של ארה"ב עולה בעונת החורף, מאחר שמשקי בית משתמשים בדלק להסקה לחימום הבית.
מגמות אלה בענף האנרגיה ניכרות היטב על הגרפים של המניות שהוזכרו קודם לכן. שלומברגר זינקה ממחיר של כ-60 דולר בתחילת השנה לשיא של 114 דולר באוקטובר. לאחר מכן רשמה תיקון שהפיל אותה לאזור ה-90 דולר לפני 9 ימי מסחר ומאז היא חזרה לעלות. כעת מחירה עומד על 97.19 דולר, שווי השוק 116.2 מיליארד דולר והמכפיל כ-24. נובל עלתה מ-38 דולר בתחילת השנה לשיא של 56 דולר בתחילת נובמבר ומחירה כיום 53.71 דולר. שווי השוק 14.5 מיליארד דולר והמכפיל כ-13.5 כך שהיא זולה יותר משלומברגר. מניית טראנסאושן היא החזקה מכולן, עם עליה של כ-68% מתחילת השנה ומחיר נוכחי של 135.07 דולר, המרוחק בכ-2% בלבד מהשיא שסימנה לפני כשבוע. שווי השוק הנוכחי שלה הינו כ-42.7 מיליארד דולר והמכפיל עומד על כ-10.5 בלבד.
NE ו-RIG נראות אטרקטיביות גם כיום, לאחר העליות החדות בשנה האחרונה, בהנחה שהצמיחה בתעשיית השירותים לתחום האנרגיה המסורתית תימשך גם בשנים הקרובות. חברות מובילות נוספות בתחום הן דאיימונד אופשור (DO), אטווד אושניקס (ATW) ופרייד (PDE). ניתן גם להשקיע בתעודות סל המתמחות בתחום זה כגון XES, PXJ או OIH.