יש המון משתנים המשפיעים על המסחר בבורסות, בארץ ובעולם. המשתנה החזק ביותר, המשפיע על רווחי החברות וגם על שיעור הריבית (בצורה עקיפה יותר) הוא שיעור הצמיחה, המקומית והגלובאלית. בשנים 2000-2002, בעת המיתון הממושך ביותר במשק הישראלי, נפל שוק המניות המקומי בשיעורים חדים ואילו בחמש השנים האחרונות נרשמו תשואות מרשימות בארץ ובעולם, על רקע הצמיחה היפה.
ניתן גם לראות היטב את ההבדלים בתשואות בין שווקים שונים בעולם – בשווקים בהם המשק המקומי צומח בעוצמה, כגון הודו, סין או ברזיל, גם שוק המניות המקומי מזנק בשיעורים חדים יותר.
המסקנה, לכן, פשוטה למדי: כל עוד ימשיך המשק הישראלי לצמוח בשיעורים נאים, ביחד עם הכלכלה העולמית, ימשיכו הבורסות לטפס. כמובן שבדרך יהיו גם תיקונים מדי פעם, לעיתים חדים ומהירים, אבל בטווח של שנה-שנתיים קדימה הבורסה תמשיך לטפס כל עוד הציפיות הן שהמשק המקומי ימשיך לצמוח בשיעור יפה.
כמו שזה נראה היום, והדגש הוא על היום, צפוי המשק הישראלי לצמוח בשיעור של 4%-4.5% בשנת 2008 וכך גם המשק העולמי. נכון, זו צפויה להיות שנה שישית ברציפות של צמיחה חזקה יחסית וזה מעלה הרבה חששות. נכון, יש הרבה מאוד גורמים שעשויים להוריד את שיעור הצמיחה (מלחמה מול סוריה ואיראן, למשל) או אפילו לגרום למיתון אבל הגורמים החזקים מאוד שתמכו בצמיחה הממושכת של השנים האחרונות עדיין כאן: צמיחת המשק העולמי (בעיקר השווקים המתפתחים), התפתחויות טכנולוגיות, גלובליזציה ועוד.
בנק ההשקעות האמריקאי ליהמן ברדרס פרסם בסוף השבוע את תחזיתו הגלובלית לשנת 2008. תחזית הבנק לכלכלה הישראלית חיובית והבנק נותן משקל יתר לכלכלה הישראלית בין השווקים המתפתחים. הבנק מעריך שהכלכלה הישראלית תמשיך להיות חזקה גם בשנת 2008, עם שיעור צמיחה צפוי של כ- 4.3% בשנת 2008. הבנק מציין שבשנים האחרונות נהנית הכלכלה הישראלית מגידול בצריכה הפרטית ומכניסת הון זר. נתונים אלו שמספק הבנק מגובים בעלייה של מדד הביטחון של המשקיעים הזרים במשק הישראלי ובהתעניינות מצידם בשוק המקומי.
התחזית של ליהמן ברדרס דומה לתחזיות של בנק ישראל, משרד האוצר וקרן המטבע העולמית, המעריכים שהמשק המקומי יצמח בשיעור של 3.8%-4.4% בשנה הבאה.
קרן המטבע הבינלאומית (IMF) פרסמה לפני כמה ימים הערכה מעודכנת לגבי צמיחת הכלכלה העולמית. ב-IMF מעריכים כעת שהמשק העולמי יתרחב בכ-4.8% בשנה הבאה, לאחר צמיחה של כ-5.4% ב-2007. המשקים המתפתחים, כגון סין, הודו, מזרח אירופה ורוסיה ואמריקה הלטינית, ימשיכו להוביל את המשק העולמי ויאזנו את ההשפעות השליליות של משבר האשראי הקשה בארה"ב, הפוגע בצמיחת המשק האמריקני ומשפיע גם על אירופה ויפן.
ב-IMF מדגישים, עם זאת, שהסיכונים לצמיחה העולמית גדלו לאחרונה, עקב העליה החדה במחיר הנפט ומשבר האשראי.
בשורה התחתונה: אני לא חושב שמחירי המניות, בארץ ובעולם, מנופחים, בהתחשב במכפיל הנוכחי (15-17), ברמות הריבית ובשיעורי הצמיחה הצפויים ב-2008 וב-2009. המשקיע הממוצע צריך, עם זאת, להיות מודאג ועירני ולשים לב לסיכונים הקיימים מסביבו. התסריט בעל הסבירות הגבוהה ביותר נכון לרגע זה הוא שהבורסות ימשיכו לטפס גם בשנה הקרובה, עם הרבה עצבנות ותנודתיות בדרך.