הבורסה בתל-אביב צפויה לפתוח את שבוע המסחר בירידות, המשך למגמה השלילית שנרשמה בניו-יורק ביום שישי. מדדי המניות המובילים בוול סטריט רשמו ביום המסחר האחרון של השבוע שעבר ירידות חדות על רקע פרסום דו"ח התעסוקה והורדות דירוגי המלצה למניות מובילות.
מדד הדאו ג'ונס סגר בירידה של 1.98% לרמה של 12,800.8 נקודות ומדד הנאסד"'ק רשם ירידה של 3.77% לרמה של 2,504.65 נקודות.
מדד הנאסד"ק רשם יום שישי ברציפות של ירידות חדות למדי, הרצף הארוך והחד ביותר מאז חודש פברואר 2007. שלושת המדדים המובילים בוול סטריט, הנאסד"ק, הדאו ג'ונס ומדד ה-S&P 500 , נפלו בימים האחרונים עמוק מתחת לממוצע הנע לטווח ארוך (200 יום) כך שהמגמה, בינתיים, ברורה ומובהקת – דרומה.
לפני פתיחת המסחר דיווח המימשל כי מספר המועסקים במשק האמריקני גדל בחודש שעבר ב-18,000 עובדים בלבד, נמוך בהרבה מהתחזיות המוקדמות של כלכלנים. שיעור האבטלה, לכן, טיפס ל-5%, שיא של שנתיים. בנוסף, פורסמו כמה סקירות אנליסטים שליליות על מניות מובילות, כגון אינטל, שהחריפו את הסנטימנט השלילי בלאו הכי.
ביום השני של 2008 , נזכיר, פורסם כי מדד מנהלי הרכש של המיגזר היצרני נפל מתחת ל-50 נק' ומאותת, לכן, על מיתון צפוי במיגזר זה בעתיד הקרוב (טווח של 6-10 חודשים קדימה). וביום שישי הגיע הדיווח על נתוני האבטלה והעמיק את החששות ממיתון.
עם זאת, ביום שישי פורסמו גם כמה נתונים חיוביים שיכלו להביא להתמתנות בירידות, אולם זה לא קרה, וזה אולי הגורם המדאיג ביותר: ה"רצון" של וול סטריט להתמקד בחדשות השליליות ולהתעלם מנתונים חיוביים יחסית. בנוסף, הירידות החריפו בחצי השעה האחרונה של המסחר, עוד גורם המעיד על חולשת השוק.
נתון חיובי יחסית שפורסם הוא מדד מנהלי הרכש של מיגזר השירותים (ISM). המדד רשם ירידה ל-53.9 נק' בדצמבר לעומת 54.1 נק' בנובמבר. נתון זה היה טוב יותר מהציפיות ומעיד על המשך ההתרחבות בסקטור השירותים. בנוסף, דיווח הפדרל ריזרב על הרחבת כמות המזומנים הזמינה לבנקים במכרזים מיוחדים שלו, מ-20 מיליארד דולר ל-30 מיליארד דולר בשני המכרזים שיתבצעו ב-14 וב-28 בינואר.
גם מחיר הנפט נפל, מרמה של 99.18 דולר ל-97.91 דולר. השחקנים בשווקים, כאמור, בחרו להתעלם מכל אלה ולהמשיך בגל המכירות על רקע החששות ממיתון.
מניות המוליכים למחצה נפלו ב-4.7%, המחשבים והאינטרנט ב-4%-5.5% ואילו רשתות הקמעונאות צנחו ב-3.8% בממוצע. גם מדד הבנקים נפל בשיעור חד של 3.3% וזה של הברוקרים ב-3.9%. רק מדד עיקרי אחד החזיק מעמד בצד הירוק ורשם עליה של 0.6% - מדד חברות התשתיות.
בשורה התחתונה: פרסמנו כאן כמה פעמים בשבועות האחרונים מאמרים וכתבות המזהירים מחולשת השוק. והשוק ממשיך, בינתיים, לנוע דרומה עם תיקונים למעלה בדרך. תיקון כזה עשוי להופיע השבוע, שכן הרבה מדדים ואינדיקטורים מאותתים על מצב של "מכירת יתר" אולם המגמה הראשית היא עדיין דרומה. וכמו שזה נראה, השוק יצטרך לעבוד קשה ובמשך פרק זמן לא קצר כדי להפוך את המגמה.