אתמול היה יכול להיות היום שלכם. יכולתם להרוויח כמה עשרות אלפי שקלים ברגע, ובלי סיכון.
תעודת הסל קסם שורט מעוף פי שלוש ירדה במהלך היום ב-7.5% במחזור של קרוב לחצי מיליון שקל. באותו רגע עלה המעו"ף ב-0.4%-0.5% כך שלכאורה התעודה היתה צריכה לרדת ב-1.5% (שורט של פי שלוש). באותה נקודת זמן היו היצעים מצטברים של כ-1.2 מיליון שקל בירידה של 6.5%-7% בתעודה.
המוכרת היתה אקסלנס, והפקודות היו במסגרת עשיית השוק בתעודה. רק שאקסלנס טעתה.
הטעות שלה יכלה לעלות לה כסף, רק שבשלב מסוים היא עלתה על הטעות (אחרי כמה דקות טובות שהפקודות היו במערכת).
מי שהיה קונה בירידה של 7% היה מרוויח סביב 5% על ההשקעה. היה אפשר כאמור לקנות ב-1.2 מיליון שקל ולהרוויח כ-60 אלף שקל ברגע, ובלי סיכון כי במקביל היה אפשר להתכסות (דרך תעודות אחרות) או לעדכן את אקסלנס בטעות והם כעושי שוק החייבים לצטט מחירי קניה ומכירה קרובים לשווי ההוגן, היו נאלצים לקנות מימכם את הסחורה בעלייה של קרוב ל- 5% - גם 4.5% זה כמובן נהדר.
אגב, מישהו עשה את זה אבל בקטן יותר. מחזור של קרוב ל-500 אלף שקל היה בתעודה עד לגילוי הטעות בירידה משוקללת של כ-7%. הרוכשים הרוויחו 5.5% על 500 אלף שקל – כ-27 אלף שקל.
טעות קטנה אבל איתות לבעיה גדולה. השווי ההוגן של תעודת סל, במיוחד כאלו שאינן מרכזות מחזורים מאוד גבוהים הוא לא תמיד נתון זמין. המשקיעים לא תמיד עוקבים ופועלים לפיו אלא לפי הציטוטים שעושה השוק נותן. כשהוא טועה, הוא יכול להרוויח (אם הציטוטים למשל גבוהים מהשווי ההוגן) או להפסיד (כמו בדוגמה כאן), וזה אומר שהמעקב של התעודה אחרי המדד עצמו היא לא ממש אחד לאחד.