שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס, אומר היום בראיון באתר דה-מרקר כי הפחתת הריבית שביצע אתמול הפדרל ריזרב היא צעד נכון. לברננקי לא היתה ברירה אלא להפחית את שיעור הריבית ב-0.75% אבל השווקים מודאגים מהטענה שלו שצריכים גם צעדים פיסקאליים וכי הרחבה מוניטארית לא תספיק לבדה. ברננקי מנסה להרגיע את השווקים כפי יכולתו, אומר מעוז.
"מערכת הבנקאות האמריקנית נמצאת בבעיה גדולה מאוד. הבנקים למעשה לא יודעים מה מצבם ולכן הם אינם יכולים לתת הלוואות. ארצות הברית כבר נמצאת במיתון וגם יפן. בארה"ב יש האטה שהחלה בנדל"ן, התפשטה לתעשייה ולחרושת, משם לבנקאות, לחברות הביטוח ואחר כך גם לקמעונאות. יש לכן ירידה ביצוא ממזרח אסיה. כל האגדה כי ארה"ב כבר לא קובעת את סדר היום העולמי היא טעות.
מעוז מאמין באוסטרליה כי היא יצרנית גדולה של חומרי גלם וסחורות ועומדת אולי להעלות את הריבית ל-7%. גם הודו תמשיך להיות אטרקטיבית. גם רוסיה מעניינת וגם גרמניה. לטווח ארוך יותר צרפת מעניינת, בעקבות הרפורמות של סרקוזי.
גם ארה"ב זולה מאוד ורואים משקיעים מכל העולם העוטים על אמריקה ורוכשים נכסים מכל הבא ליד, בין השאר עקב חולשת הדולר. למרות הירידה בריבית שאמורה להחליש את הדולר, יש זרימת הון חזקה בחזרה לארה"ב שמחזקת אותו.
כעת יש לחצים חזקים להפחית את הריבית גם באירופה ולמנוע גלישה למיתון שם.
בנק ישראל שוגה לאורך זמן במדיניות שלו אולם הפעם נראה כי הוא לא יעלה את הריבית וימתין לפחות עוד חודש אחד לראות מה קורה עם האינפלציה והשווקים. בסופו של דבר הוא יצטרך כנראה להעלות את הריבית. שער החליפין הגבוה של השקל מול סל המטבעות מהווה בעיה גדולה ליצואנים, שגם כך עומדים מול שווקים בהאטה, ובנק ישראל צריך להתחשב גם בהם.
מעוז ממליץ להשקיע באג"חים צמודי מדד, שמספק הגנה מפני אינפלציה. גם הגילונים מעניינים לדעתו. מי שעדיין לא מכר מניות, זה לא הזמן לברוח מהבורסה לדעתו. עם זאת, לאחר כמה שנים טובות, רצוי להפחית במשהו את היקף ההשקעה במניות. בתקופה כזו, אין נאמן כמו כסף מזומן.