מניות ההיי-טק המובילות נפלו בשבועות האחרונים בעקבות כמה גורמים מרכזיים שהעיקרי שבהם: אכזבה מדוחות ותחזיות של חברות מובילות. בעקבות הירידות החדות (מדד מניות הטכנולוגיה העולמי של מורגן סטנלי ירד בכ-15% מתחילת השנה) נפל המכפיל הממוצע של מניות ההיי-טק המובילות בעולם לשפל של כ-21 לעומת שיא של 91 בתחילת העשור. זאת בשעה שכשני שליש מחברות היי-טק שפרסמו דוחות לרבעון האחרון היכו את התחזיות וציפיות האנליסטים הם לגידול ממוצע של 24% ברווחים השנה.
כנראה שהציפיות האלה מוגזמות, בלשון המעטה, אחרת מניות ההיי-טק היו נסחרות במכפילים שונים לגמרי. או שמדובר בהזדמנות קניה מאוד אטרקטיבית לטווח הארוך.
תסתכלו, למשל, על מיקרוסופט (סימבול MSFT). אכזבת המשקיעים במניה מהצעת הרכש ליאהו והודעת יאהו (YHOO) כי היא דוחה את ההצעה הפילה את מיקרוסופט ל-28.21 דולר ומכפיל היסטורי של כ-16, הנמוך ביותר מאז הונפקה ב-1986 ולמרות צמיחה מרשימה ברבעונים האחרונים. מחיר היעד הממוצע של האנליסטים לשנה הקרובה, אגב, עומד על 40 דולר.
נוקיה (NOK), ענקית נוספת, נסחרת כיום במכפיל היסטורי של כ-14, הנמוך בכ-63% מהמכפיל הממוצע שלה ב-12 השנים האחרונות והזול ביותר בתקופה זו (על פי נתונים שנלקחו מבלומברג). בניגוד למניות רבות אחרות, עם זאת, הכפילה נוקיה את שווי השוק שלה במהלך 2007 ובשבועות האחרונים היא מתקנת למטה.
מניות בולטות נוספות הנסחרות במכפילים נמוכים בהרבה מהממוצע הרב שנתי שלהן: אינטל (INTC) במכפיל 17.6, דל (DELL) במכפיל 15 ואפל (AAPL) במכפיל של כ-29 לאחר שנפלה משיא של 202 דולר ל-129.45 דולר בשבועות האחרונים.
המשק העולמי צפוי לצמוח השנה ב-4.2% על פי ההערכה האחרונה של ה-IMF אולם מחירי מניות הטכנולוגיה מספרים סיפור אחר לגמרי: על ציפיות למיתון כלל עולמי שיפגע קשות גם בצמיחת הרווחים שלהן.
לסיסקו תרומה נכבדה לחששות המשקיעים. החברה (CSCO ) דיווחה בשבוע שעבר אחרי המסחר על תוצאותיה לרבעון שהסתיים בינואר. הרווח פרופורמה הסתכם ב-2.4 מיליארד דולר, 38 סנט למניה, על הכנסות של 9.8 מיליארד דולר. התוצאות עמדו בקונסנזוס התחזיות, אבל התחזית שסיפקה החברה היתה חלשה מאוד.
ברבעון שמסתיים באפריל מצפה סיסקו להכנסות של 9.8 מיליארד דולר. זה ב-10% מעל מה שהחברה עשתה ברבעון המקביל ב-2007, אבל זה משמעותית מתחת לקונסנזוס התחזיות ל-10.2 מיליארד דולר. הסיבה ברורה – ההאטה בשוקים שמתרחבת גם למגזר הטכנולוגיה ולחברות התקשורת.
בשורה התחתונה: כרגיל, הפחד והחששות מההאטה הגלובלית יוצרים הזדמנויות השקעה לטווח הארוך. גם אם הכלכלה העולמית תצמח השנה ובשנה הבאה בשיעור נמוך מ-4.2% הרי שהמכפיל הנוכחי של מניות ההיי-טק (בהתאמה לשיעורי הריבית ) הוא אטרקטיבי. כך שמי שיאסוף היום מניות היי-טק מובילות במכפילים האלה יזכה בסבירות גבוהה לתשואות נאות בשנים הקרובות. מנגד, מי שמעריך כי המשק העולמי יקלע לכמה שנים טובות של מיתון קשה שיתרחק מהשקעה במניות בכלל וגם במניות ההיי-טק הגדולות.