יולי שוקי הון, הנשלטת על ידי הנרי קויפטייל ובין בעלי מניותיה תמצאו את טאו של אילן בן דוב (5%) ואת ד"ר שלמה נס (4.9%) שמכהן כיו"ר החברה, נערכת לעסקה גדולה. לפני ימים אחדים היא דיווחה על עיכוב בבדיקת הנאותות של העסקה לרכישת 21 מרכזיים מסחריים ב-12 מדינות בארה"ב, בהיקף כולל של 190 מיליון דולר, אבל עיכוב שולי – מה-11 בפברואר ל-19 בפברואר.
חוץ מהעסקה הזו אין לחברה הזו שום ביזנס. מעין שלד שצפוי לקבל פעילות, אבל מה שכן יש לה זה מזומנים – 127 מיליון שקל בעיקר תוצאה של הנפקת אגרות חוב ממאי אשתקד בסכום של כ-110 מיליון שקל . ההתחייבויות בגין אגרות החוב במאזן לסוף ספטמבר מסתכמות ב-105 מיליון שקל (בהנפקה היה מרכיב הוני של אופציות), ונכון להיום שתי הסדרות נסחרות בערך כולל של 67 מיליון שקל.
אגרות חוב מסדרה 1 שהמחמ שלה 3.5 שנים נסחרות ב-60 אגורות, מחיר המבטא התשואה אפקטיבית של 25% . בסדרה כ-80 מיליון ערך נקוב – כלומר התחייבות לפי מחיר השוק של 48 מיליון שקל.
אגרות חוב מסדרה 2 (אגרות להמרה) שהמחמ שלה הוא 5.2 שנים נסחרות ב-36 אגורות, מחיר המבטא תשואה של 25% (שקלית). בסדרה כ-53 מיליון ערך נקוב, כלומר התחייבות במחיר השוק של 19 מיליון שקל. בקיצור, סה"כ התחייבויות של 67 מיליון שקל, נגיד אפילו 70 מיליון שקל.
הערך בספרים גבוה ב-35 מיליון שקל מהערך בשוק ובתרגום לאחוזים – הערך בספרים גבוה ב-50% מהשוק. כל קניה עצמית של אגרות חוב תספק רווח מיידי של 50%.
למה החברה לא עושה זאת?
אולי היא שומרת על כל שקל בשביל העסקה הגדולה; אולי היא מעדיפה 1 שקל בקופה על 0.5 שקל רווח- אחרי הכל שימוש במזומנים אמנם יגדיל את הרווח אבל יצמצם כמובן את המזומנים. אולי היא סבורה (בצדק מסוים) שמהלך כזה יעלה את מחיר האגח בשוק ואת יכולתה להרוויח. אבל מה שברור שגם אם המחיר יעלה היא עדיין יכולה לרכוש בכמה מיליונים טובים ולהרוויח כמה מיליונים טובים.
זה סוג של רווח בטוח והחברה נמנעת ממנו, וגם אם נניח שעסקת הנדלן הגדולה שהיא תופרת תניב רווח קשה להאמין שזה מתקרב להזדמנות באג"ח שלה עצמה.
אולי הסיבה מגיעה ממקום אחר לגמרי. השווי של החברה כיום כ-20 מיליון שקל (0.5 שקל למניה). טאו נכנסה להשקעה בשווי כפול וגופים מוסדיים נכנסו להשקעה סמוך להנפקה (מאי אשתקד) במחיר של 2 שקל. טאו והמוסדיים האמינו באפסייד שמביא בעל השליטה שמכיר את השוק האמריקני. אולי זה באמת יקרה למרות שבינתיים התחיל ועוד לא נגמר משבר הסאפריים על השלכותיו המורכבות, ובכל מקרה - הסיכוי היחיד (כנראה) לחזור לשווים שלפיהם נכנסו המשקיעים זה דרך פעילות נדלן.