מניית קריקס (KERX) התרסקה אמש בכ-88% וסגרה את יום המסחר בניו-יורק במחיר של 64 סנט, לעומת 5.24 דולר בסיום המסחר בשבוע שעבר. הקריסה מחקה כ-200 מיליון דולר משוויה של חברת הביוטכנולוגיה, ובמהלך היום החליפו ידיים כ-46.6 מיליון מניות, לעומת ממוצע של כ-3 מיליון מניות בחודשים האחרונים.
הנפילה הגיעה בעקבות הודעת החברה ביום שישי לאחר סיום המסחר על כישלון השלב השלישי בתרופת הסולונקס, שנחשבה למוצר הדגל של החברה, ונועדה לטפל בסיבוכים בכליות של מחלת הסוכרת. הכשלון צורב עוד יותר על רקע הצלחה בשני השלבים הקודמים של הניסויים בתרופה.
הקריסה במניה והמחזור העצום מעידים בעיקר על דבר אחד: גופים מוסדיים ומשקיעים פרטיים רצו להיפטר מהמניה בכל מחיר, ויש להם סיבה טובה. כמעט כל חברת ביוטכנולוגיה קטנה שהודיעה בשנים האחרונות על כשלון חרוץ כל כך בתרופה חשובה התקשתה מאוד להתאושש לאחר מכן, והמקרה של קריקס לא צפוי להיות שונה ככל הנראה. על אחת כמה וכמה בתנאי השוק הנוכחיים.
תסתכלו על הגרף של פארמוס (PARS), למשל. פארמוס נכשלה בסוף 2004 עם תרופה חשובה שפיתחה אז לטיפול בנפגעי מוח וביום שלאחר הודעת הכשלון התרסקה המניה בשיעור קצת יותר נמוך מזה של קריקס, ואיבדה כשני שליש משוויה. בימים שלאחר מכן היא תיקנה למעלה אולם מאז ועד היום היא הלכה והדרדרה. ויש עוד המון דוגמאות (אפשר גם לבדוק את המקרה של דנדרון – סימבול DNDN).
לקריקס יש אמנם כיום 65 מיליון דולר בקופה (נכון לסוף 2007 . זה כנראה יותר קרוב ל-50 מיליון דולר כיום) ושווי שוק של כ-28 מיליון דולר בלבד, אבל בעתיד הנראה לעין היא תמשיך לשרוף מזומנים.
לחברה יש שני מוצרים נוספים בפיתוח: תרופת הזרנקס המיועדת לטפל במחזורי יתר של זרחן במחזור הדם ותרופת הפריפוסין, המיועדת למנוע גידולים סרטניים. אולם השוק הפוטנציאלי של שתיהן קטן בהרבה לעומת הסולונקס, ויעברו עוד כמה שנים טובות עד שהחברה תגיע לשלב של ניסויים מתקדמים בהן.
קריקס הוקמה בסוף שנות התשעים בירושלים, ובשנת 2000 גייסה כ־95 מיליון דולר. ב־2005 ניצלה את הגאות במניותיה (המניה טיפסה אז מעבר ל-17 דולר) וגייסה 70 מיליון דולר נוספים.
משקיע שבכל זאת רוצה להנות מההבטחה של תחום הביוטכנולוגיה, שישקיע במניות של החברות הגדולות בתחום או באמצעות קרנות נאמנות או תעודות סל. חברות כמו גיליאד (GILD), סלג'ן (CELG), אמג'ן (AMGN) או ג'ננטק (DNA) או תעודות סל כמו קסם ביוטכנולוגיה, תכלית ביוטכנולוגיה או תעודות הנסחרות בניו-יורק. וגם אז, רק לאחר שהאווירה בשווקים תשתנה. בינתיים, הגרף של סקטור הביוטכנולוגיה נמצא במגמה ברורה ביחד עם כל השוק - דרומה. הסקטור גם מאופיין ברמת סיכון גבוהה כך שעדיין לא כדאי לצאת מהבונקר.