אתמול, בעקבות יומיים של התערבות מאסיבית במסחר דולר-שקל בישראל, כינס נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר מסיבת עיתונאים ובה הוא הצהיר כי בימים שלפני ההתערבות זיהו בבנק המרכזי "התנהגות עדר" בשוק המט"ח הישראלי ולכן הוחלט על הצעד יוצא הדופן של רכישת דולרים על מנת לבלום את הנפילה. עוד אמרו שם שההתערבות הצליחה לשנות את הדינמיקה בשוק ושבהתאם למגמות בשוק יחליטו בבנק אם להמשיך ולהתערב או לו.
בבנק המרכזי שכחו לציין עניין מרכזי אחד: "העדר" הוא לא מקומי, אלא גלובלי, שכן הדולר נופל, למעשה קורס, מול כל המטבעות המרכזיים בעולם ויש לו כמובן סיבות טובות. נכון, השקל מתחזק מול כל המטבעות כמעט, ולא רק מול הדולר, אבל עדיין הסיפור המרכזי כאן הוא המסחר שקל-דולר וכאן ההשפעה העיקרית הוא המצב העגום של כלכלת ארה"ב וגורמים רבים שמחוץ לשליטתו של בנק ישראל. הפעולה של הבנק המרכזי, לכן, אולי הצליחה לשנות לרגע את הדינמיקה אולם היא טיפה בים גדול, יותר נכון בשטפון אדיר מימדים של בריחה מהדולר למטבעות אחרים.
ובנק ישראל לא יכול לעשות הרבה בעניין הזה. כשברננקי מדפיס מאות מיליארדי דולרים, כשכל יום מפרסמות חדשות רעות מצד המיגזר הפיננסי בארה"ב, כשהפאניקה וחוסר הודאות הגיעו לרמות חסרות תקדים וכשהריבית בארה"ב צפויה לרדת מתחת ל-2% (ואולי עד ל-1%) בעתיד הקרוב, הכיוון נראה ברור למדי: הדולר צפוי ככל הנראה להמשיך לאבד גובה בחודשים הקרובים, לפני שהמגמה תתהפך.
אז כשכל הסיבות האלה, והרבה אחרות, עומדות ברקע, אפשר להבין את סוחרי המט"ח בארץ ובעולם שמהמרים נגד הדולר וגורפים בקלות יחסית רווחים גדולים תוך לקיחת סיכון לא מבוטל כמובן. שווקי המט"ח, בארץ ובעולם, פועלים כיאות ולא ניתן לזהות כשל שוק כלשהו. "התנהגות עדר" היתה בעבר ותהיה בעתיד, בשווקי מניות, מט"ח, סחורות ובעצם בכל מקום בו בני אדם פועלים.
מתי המגמה תתהפך? - ככל הנראה כשהשטח "יתנקה". כשהמערכת הפיננסית בארה"ב תתייצב, כשהמשקיעים יראו את הסוף של "עונת המחיקות", וכשיתחילו להגיע חדשות חיוביות ממגזרים שונים כמו הנדל"ן והקמעונאות. זה כנראה ייקח לפחות עוד כמה חודשים, או אולי הרבה יותר.
בינתיים, כמו שאמרו בבנק ישראל אתמול, היצואנים צריכים להתכונן למציאות החדשה של שקל חזק, ואיתם כל השאר.
והערה אחת לסיום: ייתכן שבנק ישראל הקדים את הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם, שיבצעו בקרוב התערבות משולבת במטרה לחזק את הדולר. רכישה משולבת של מאות מיליארדי דולרים על ידי הבנקים המרכזיים של אירופה, אנגליה, שווייץ, יפן, סין ואולי מדינות נוספות עשויה לשנות את המגמה גם בטווח הקצר וגם בטווח הבינוני והארוך אולם לפני כן צריכים האמריקנים להמשיך בניקוי האורוות אצלם בבית, והם יודעים לעשות את זה היטב.