בשבוע שעבר רשמו מדדי הסחורות (קומודיטיז) את הנפילה החדה ביותר ב-50 השנים האחרונות. הזהב, למשל, נפל משיא של 1,040 דולר לאונקיה בתחילת השבוע לכמעט 900 דולר לקראת סופו. הנפט מכמעט 113 דולר לחבית לכ-101 דולר, ובמקביל נרשמו ירידות חדות בשורה ארוכה של סחורות כמו פלטינה, סויה, חיטה, תירס ואחרות.
מה גרם לתיקון החד ? הסיבה המרכזית היא, כנראה, מימוש רווחים אגרסיבי על ידי משקיעים מוסדיים, קרנות גידור וסוחרים למיניהם. בשבועות האחרונים התרבו הפרסומים והדיבורים בשווקים על כך שהגרף של מדד הסחורות מקבל צורה פרבולית, כלומר שהעליות חדות מדי ולכן הסבירות לתיקון אלים למטה גברה. כמובן שבלתי אפשרי לנבא בדיוק מתי יגיע התיקון. הוא הגיע בשבוע שעבר, אולי בין השאר בגלל הפעולות שביצע הפדרל ריזרב לפני כשבוע.
בהמשך, פרסום נתונים על עליה נוספת (אם כי מתונה מאוד) במלאי הנפט בארה"ב תמכו בירידה נוספת בחוזים על הנפט ביום חמישי, ובמקביל אליה ירידה גם בסחורות נוספות.
אז מה הלאה? הירידות עשויות להימשך גם השבוע אבל בנתוני הבסיס שהביאו לראלי בסחורות בחודשים האחרונים לא חל שינוי משמעותי. כידוע, אין מניה, מטבע, אג"ח או סחורה שעולים או יורדים ברציפות, בלי תיקונים בדרך. הזהב, למשל, זינק בחודשים האחרונים מ-680 דולר לאונקיה ל-1,040 דולר כך שהתיקון יכול להימשך גם בימים הקרובים עד ל-750-850 דולר לאונקיה. הנפט עשוי לרדת לאזור 75-85 דולר לחבית בשבועות הקרובים.
עם זאת, בנתוני הבסיס שהביאו לראלי בסחורות בחודשים האחרונים לא חל שינוי משמעותי: הצרות הגדולות של הכלכלה האמריקנית עדיין רחוקות מפתרון ובראשן משברי המשכנתאות והאשראי, אינפלציה גואה, מיתון צפוי וצמיחה נמוכה וגם הצפה של דולרים בארה"ב ובעולם. הרשימה, כמובן, עוד ארוכה אבל נעצור כאן.
גם בצד הביקוש אין בינתיים שינויים משמעותיים: לא בביקושים למוצרי אנרגיה שונים (בעיקר מהמדינות המתפתחות), לא בביקושים לסחורות חקלאיות ובודאי לא בביקושים למתכות היקרות, המשמשות בין השאר גם כהגנה מפני התפרצות אינפלציונית וחולשת הדולר.
בשורה התחתונה: התנודתיות הגבוהה תישאר כאן ככל הנראה גם בחודשים הקרובים, גם בשווקי הסחורות. השוק השוורי בסחורות צפוי להימשך (כנראה..) גם בשנים הקרובות. קשה מאוד עד בלתי אפשרי לתזמן את סיום התיקון והחזרה למגמה עולה (בדיור כמו במניות). אחזקה של חלק מהתיק בסחורות, באמצעות תעודות סל או קרנות נאמנות למשל, עוזרת למתן את התנודתיות בתיק ההשקעות (סחורות נעות בחלק גדול מהזמן בכיוון הפוך למניות ואגרות חוב) ולהגדיל תשואה בסיכון נמוך יותר.