בשבועות האחרונים מספק נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, כותרות לעיתונים ואתרי האינטרנט כמעט יום. פעם מדובר בהורדת ריבית מפתיעה ואגרסיבית, או בהתערבות אגרסיבית בשוק המט"ח, הודעה על הגדלת יתרות המט"ח של ישראל בכ-10 מיליארד דולר בשנתיים ועוד ועוד.
היום הגדיל פישר לעשות ובהופעה בפני ועדת הכספים של הכנסת אף זרק "טיפ" למשקיעים בבורסה: יש שינוי מסויים ושיפור באווירה בשווקים. מרגע התערבות הפד להצלת בר סטרנס, ניתן להרגיש שינוי באווירה בשווקים הפיננסיים בארה"ב. אנחנו נמצאים בשלב שבו מתחילים לצוץ סימנים חיוביים ראשוניים, ואולי בשבועות הקרובים כבר נראה סימנים לשינוי במגמה. מה שחשוב במשבר פיננסי זו גם האווירה, משום שפסימיות במערכת הפיננסית מצדיקה את עצמה, אמר הנגיד בין השאר.
עוד אמר פישר כי המשבר הפיננסי הוא בהיקף כזה שלא ראינו מאז מלחמת העולם השנייה, והשפעותיו טרם חלחלו למערך הייצור. השאלה היא האם הבנקים המרכזיים ומשרדי האוצר יוכלו לשלוט במשבר הפיננסי לפני שיחלחל לשוק הריאלי.
פישר צודק, כמובן. לפסיכולוגיה השפעה מכרעת על התנהגות השחקנים בשווקים הפיננסים וגם על הצרכנים בשווקים הריאליים. ייתכן שהנגיד מנסה להשפיע על הפסיכולוגיה של המשקיעים והשחקנים בשווקים על ידי פיזור מעט אופטימיות ? ייתכן, אבל הסיכוי לכך קלוש. פישר פשוט אומר בכנות את מה שהוא רואה מול העיניים.
והוא צודק, זה לא קשה במיוחד לראות שיש איזשהו שינוי באווירה בשבועיים האחרונים בשווקים. רק שזה לא מתפקידו של הנגיד להפוך לספק תחזיות בורסה שהרי אחרי דבריו עוקבים לא רק השחקנים המקצוענים והמנוסים בשוק, שיודעים כיצד להתייחס אליהם (בהרבה מאוד זהירות וספקנות) אלא גם משקיעים חדשים יחסית, ללא ניסיון או עם נסיון מועט. אלה עלולים לעשות פעולות נמהרות (כמו רכישת אופציות קול, למשל) שמהר מאוד יתחרטו עליהם.
בקיצור, בהחלט ייתכן שמרבית הנזק כבר נעשה בשווקים. יש אמנם שינוי באווירה ושווקי המניות ימשיכו לעלות ככל הנראה בשבועות הקרובים, אבל השווקים עדיין במצב של "מאניה-דיפרסיה" והסיכוי שלאחר מכן יגיע גל נוסף של ירידות גבוה למדי. עוד כמה ימים של עליות והופ, השוק יכנס למצב "מאניה" ואופוריה זמנית, כשלאחריו עשויה להגיע נפילה כואבת מאוד שתפיל את מדד ת"א 25 ל-880-800 נק'.
ייתכן כמובן שאנחנו טועים ועברנו כבר את התחתית, אבל לאחר 5 שנים של עליות חדות בבורסה, מוטב עדיין להיות בצד הזהיר יותר ולהיות מוכנים תמיד לגל נוסף של ירידות. יש עדיין הרבה מאוד נעלמים ומשתנים שגם בבנק ישראל לא יודעים איך לכמת אותם ומה תהיה השפעתם על השווקים. הפעולות של ברננקי ופישר הן אגרסיביות ובכיוון הנכון וכמובן חיוביות מאוד לבורסה בטווח הארוך, אבל בטווח הקצר יותר הסכנה עדיין גדולה.