כל סוחר בבורסות מכיר את האמרה (או אחת הגרסאות הרבות שלה) "קנה על פי השמועות ומכור לאחר שמתפרסמות החדשות". הכוונה כמובן למצב שכיח למדי בו רושמת מניה מסויימת עליות חדות ללא הודעה רשמית מטעם החברה, בדרך כלל בפרק זמן קצר, כשהמידע שגרם לעליה מתפרסם רק לאחר מכן ודווקא בזמן הפרסום המניה יורדת, לעיתים בחדות.
מניית די מדיקל היא אולי מקרה קלאסי של המצב המתואר לעיל. בימים האחרונים מורגשת התעוררות במניה. בשלושת הימים האחרונים זינקה די מדיקל ב-40% במחזורים גבוהים. המניה היתה "רדומה" במשך כל שנת 2006 ועד לסוף חודש מאי 2007. ואז, בימים האחרונים של מאי נרשמה התעוררות והמניה קפצה מאזור ה-60 אג' ל-75 אג' במקביל לעליה חדה במחזורי המסחר. זמן קצר לאחר מכן התברר שזה היה הסיפתח. בתחילת יולי אשתקד זינקה המניה מ-70 אג' אל מעבר ל-140 אג' בפרק זמן קצר של כשבועיים, ללא הודעה כלשהי מצד החברה, תוך גידול ניכר במחזורים.
בעצם, היו הודעות מכיוון החברה שבאו קצת לפני הנסיקה, על רכישות של בעלי עניין. בעלי השליטה בחברה, מני מור, זאב ברונפלד ואייל שרצקי, ביצעו רכישות בכ-400 אלף שקל בשערים של 58-72 אג' בסוף מאי ויוני, רגע לפני הפריצה. כמו שקורה לא מעט פעמים, רכישות בעלי העניין אותתו על העתיד להתרחש. וכאמור, המניה עלתה ב-100% במהירות, כשבשוק מתרוצצות שמועות שונות ומשונות על חוזי ענק שצפויות לפרסם החברות הנמצאות בשליטת די מדיקל. אולם ההודעות הגיעו רק כמה חודשים לאחר מכן.
בסוף נובמבר דיווחה נילימדיקס (מוחזקת בשיעור של 82.51% על ידי די מדיקל) כי קיבלה אישור לשיווק באירופה למשאבת האינסולין הרב-פעמית שלה. החברה פיתחה משאבות אינסולין מכאניות אשר לדבריה הן קלות יותר, קטנות יותר ומתקלקלות פחות מהמשאבות הקיימות, מכיוון שאין להן מנוע חשמלי. במקביל ממשיכה החברה לפעול להשגת אישור לשיווק המוצר בארה"ב. השאיפה האמיתית של נילימדיקס היא להפוך את המשאבה המכאנית למשאבה חד-פעמית מתכלה. בכך היא מתחרה במספר חברות, ביניהן מדינגו הישראלית.
ההודעה של נילימדיקס הגיעה לאחר שסינדולור (די מדיקל מחזיקה כ-57.5%) דיווחה בסוף אוקטובר על מו"מ להסכם בהיקף שיכול להגיע לעשרות מיליוני דולרים ויותר עם חברת מרק האמריקנית, לשיווק המוצר שלה. סינדולור מפתחת מזרקים הפועלים ללא כאב ויש לה אישור לשיווק המכשירים שלה בארה"ב.
נחזור לרגע לדי מדיקל. מניית החברה האם נפלה לאחר העליות החדות של הקיץ שעבר ועשתה את כל הדרך מ-142 נק' אל מתחת ל-60 נק' לפני כחמישה שבועות. ב-17 במארס דיווחה נילימדיקס לבורסה כי קיבלה אישור ממשרד הפטנטים בארה"ב על פטנט לשיטה ייחודית להפעלת משאבת האינסולין שפיתחה, לפיה אי אחידות בייצור החלקים החד פעמיים של הטעויות אנוש של המשתמש בזמן אתחול המשאבה לא יהוו בעיית בטיחות בשימוש בה. החברה הוסיפה כי למיטב ידיעתה תכונה זו הינה ייחודית למשאבה שפיתחה.
שבוע לפני כן, ב-10 במארס, דיווחה די מדיקל כי סינדולור השלימה גיוס של מיליון דולר לפי שווי של 2.4 מיליון דולר לפני הכסף. מתוך הסכום שגויס תעביר די מדיקל לסינדולור 756 אלף דולר בשלושה תשלומים שווים.
בימים האחרונים לא שחררה החברה דיווחים מהותיים לבורסה. ייתכן שההתעוררות במניה קשורה למו"מ של סינדולור עם מרק או אולי להתפתחויות אחרות בחברה או בנילימדיקס.
גורם נוסף שתרם להתעוררות בדי מדיקל הוא ההודעות של פייזר (PFE) ומאנקינד (MNKD) מהשבוע שעבר בנוגע לבעיות עם המשאפים שלהן. פייזר הודיעה כי קיים סיכוי גבוה יחסית לחלות בסרטן ריאות בשימוש במשאף שלה. המשאפים הם הטכנולוגיה המתחרה למזרקי האינסולין בטיפול בחולי סוכרת.
בשורה התחתונה: כיום עומד שווי השוק של די מדיקל על כ-120 מיליון שקל ובדומה לחברות ביוטכנולוגיה אחרות, השווי הזה יכול לזנק במאות אחוזים או לרדת בעשרות אחוזים בפרק זמן קצר מאוד. אם אכן הטכנולוגיות שפיתחו סינדולור ונילימדיקס הבשילו והחוזה מול מרק ייסגר הרי שהשווי של די מדיקל עשוי להכפיל או אפילו לשלש את עצמו. אבל צריך להדגיש כי נכון לרגע זה מדובר בעוד התעוררות זמנית בלבד במניה ועד שחוזה לא חתום סופית הרבה דברים יכולים להשתנות.