שוק ההון מונע על בסיס מידע. משקיעים מנסים ללקט כל פיסת מידע אשר עשויה לסייע להם בקבלת החלטות השקעה. כל כתבה שמתפרסמת כל ראיון או ידיעה אשר קשורים במישרין או בעקיפין לחברה זו או אחרת מיד משפיעים על שערי המניות. בעבר איתור המידע היה משימה לא פשוטה עקב זמינותו הנמוכה. לעומת זאת כיום בעידן האינטרנט ובזכות התפתחות העיתונות הכלכלית ניצבת בפני המשקיעים בעיה הפוכה. ריבוי פיסות המידע שמציפות את המשקיעים גורם לכך שעל המשקיעים לסנן את המידע הרב שאינו רלוונטי ואינו איכותי שזוכה לכותרות גדולות בכלי התקשורת. כך לדוגמה פרסום סקירה חיובית של בנק השקעות זר על הכלכלה המקומית גורם בדרך כלל לעליות שערים בבורסה עם פרסום הסקירה בעקבות רכישת מניות ע"י משקיעים מקומיים. אך האם כך צריך לנהוג משקיע רציונאלי ?
האם משקיע רציני צריך לחכות לפרסום של בנק זר בכדי לנתח את מצב המשק או שעליו לעבור על הנתונים הגולמיים שמתפרסמים ולהגיע למסקנה כזו או אחרת בכוחות עצמו ? כיצד יפעל משקיע אם רבע שעה מאוחר יותר יפרסם בנק זר אחר המלצה הפוכה ?
משקיע חייב להיות נאמן ליכולת הניתוח שלו ולכללי ההשקעה שלו ואל לו להסתמך על המלצות של אחרים בצורה עיוורת. אין זה אומר שאסור לו להיעזר ולשמוע דעות של אחרים. ההפך, משקיע צריך להיות מודע לכמה שיותר דעות, ניתוחים ומידע שקיימים אך עליו לבחון את הנתונים ואת דרך החשיבה שהביאה אחרים למסקנה הסופית ולא להסתמך על המסקנה הסופית מבלי שהוא מבין ומסכים לדרך החשיבה.
קהל נוסף שזוכה לפופולאריות בקרב התקשורת הכלכלית ובקרב ה"משקיעים" הינו קהל ה"חזאים".
תחזיות בתי השקעה, בנקים, מחלקות מחקר, אנליסטים ומנהלי השקעות בנוגע לכיוון שוק המניות או שער הדולר בטווח הקצר נהפכו לספורט לאומי שבו כל אחד מנסה את מזלו. ההתעקשות של גורמים מקצועיים בשוק ההון לספק ללא הרף תחזיות לטווח הקצר, חרף העובדות החד משמעיות שמראות כי משימה זו אינה אפשרית, גרועה מאשר התנהגות קהל ה"משקיעים" שפועל על פיהן.
האם הגופים שמספקים תחזית שבועית לגבי שוק המניות או לגבי טווח השערים שהדולר יסחר בו בשבוע הקרוב באמת חושבים שיש ערך בפרסום זה ? מה מניע אתרים ועיתונים כלכליים רציניים לתת במה למידע זה ?
תנודות שערי המניות בטווחי זמן קצרים אינן ניתנות לחיזוי. משקיעים, בניגוד לספקולנטים, אינם מנסים לנבא את כיוון שוק המניות אלא מקבלים החלטות השקעה על סמך ניתוח כלכלי של הנכס בו הם מעוניינים להשקיע תוך ראייה ארוכת טווח. מי שהיטיב לנסח זאת הינו המשקיע האגדי, ווארן באפט, אשר מצרף לכל דו"ח שנתי של חברתו, Berkshire Hathaway , מעין מדריך למשקיע בו הוא כותב:
"אנו מקווים שבתור בעל מניות אתה לא רואה את עצמך כבעל פיסת נייר אשר מחירה משתנה על בסיס יומי ושיש למכור אותה בכל פעם שאירוע כלכלי או פוליטי גורמים לך עצבנות או מעלים בך חששות.......המטרה הכלכלית ארוכת הטווח שלנו היא למקסם את שיעור הצמיחה השנתי הממוצע של השווי הפנימי של העסק למניה.
אנו בוחנים את הצלחתנו בהשקעות ע"י קצב ההתקדמות והצמיחה ארוכת הטווח של פעילות החברות ולא באמצעות השינויים החודשיים במחירי אותן מניות. למען האמת לא אכפת לנו אם במשך מס' שנים לא יהיה מסחר במניות. כל עוד יש לנו ציפיות ארוכות טווח חיוביות לגבי החברות, שינויים קצרי טווח במחירי המניות הינם חסרי משמעות, למעט ההזדמנויות שהן מייצרים להגדיל את החזקותינו במחירים אטרקטיביים" (תרגום חופשי).
לכן בפעם הבאה שאתם נתקלים בתחזית לגבי כיוון שוק המניות שתופסת עמוד שלם בעיתון או ממלאת את מסך המחשב שלכם עשו חסד עם תיק ההשקעות שלכם והתעלמו ממנה.