מניות של חברות הרכבות הגדולות בארה"ב ממשיכות לדהור קדימה בוול-סטריט, וחלקן עלה לשיאים חדשים בימים האחרונים. מאחורי ה"ראלי" עומדות כמה סיבות מרכזיות. תשתית הרכבות בארה"ב, בניגוד לאירופה, מיושנת ואינה מציעה פתרונות ממשיים לנוסעים המבקשים אלטרנטיבה לטיסות. למשל, לנסוע ברכבת מסינסנאטי לניו-יורק, זו משימה כמעט בלתי אפשרית המצריכה "זגזוג" וזמן רב. ובכן, מצב זה כנראה הולך להשתנות בשני העשורים הקרובים, מחוסר ברירה. נראה שהשמיים והכבישים הפקוקים ילכו ויגבירו את הדרישה לנסיעה ברכבת בתוך ארה"ב והחברות הגדולות יבצעו השקעות מאסיביות ושדרוג של השירות.
במקביל לגידול בתנועת הנוסעים קיים בשנים האחרונות גידול מתמיד בתעבורת הסחורות והמחצבים. סחורות המיובאות לארה"ב ומוצאות את דרכם לנמלים במזרח ובמערב משונעות משם בעיקר על ידי רכבות למרכזי הפצה גדולים במערב התיכון ובמקומות אחרים ואילו מחצבים ומוצרי נפט מועברים והמנלים או ממקומות כרייתם בתוך היבשת למפעלים ובתי זיקוק.
בנוסף, העליה החדה במחירי הנפט בשבועות האחרונים דווקא עוזרת לחברות הרכבות, שלוקחות נתח שוק מחברות המשאיות. עלות העברת מכולה במשאית גבוהה פי 3 לעומת העברתה ברכבת.
גורמים אלה ואחרים הביאו לכך שחברות הרכבות יכולות להעלות מחירים, עקב הלחצים בשוק. בנוסף, שיפורים מתמידים בפריון והתייעלות המערכות צפויים לתרום את שלהם לשורה התחתונה.
באוקטובר אשתקד דיווחנו כאן לראשונה על כל שוורן באפט, "האורקל מאומהה", נכנס בגדול להשקעה בחברת הרכבות ברלינגטון נורת'רן סנטה פה (סימבול BNI). ההשקעה של באפט אז התבצעה במחירים של 76-80 דולר למניה כשברקשייר האת'וואיי, חברת ההשקעות של באפט, והגיעה לאחזקה של 17.2% מ-BNI. מאז באפט המשיך לרכוש מניות של ברלינגטון נורת'רן סנטה פה במהלך הרבעון הראשון והגיע לאחזקה של כ- 18% מהחברה (כ-63.78 מיליון מניות ). בימים האחרונים עלתה BNI לשיא היסטורי של כמעט 100 דולר למניה כך ששווי אחזקותיו של באפט בחברה מגיע כיום לכ-6.4 מיליארד דולר.
באפט, ציינו אז, לא יוציא דולר אחד מהכיס אם הוא לא מעריך בסבירות גבוהה מאוד שההשקעה כדאית מאוד והסיכון בה נמוך מאוד. וכנראה שהוא צודק גם הפעם. לי קלאסקלוו, אנליסט בלונגבוו ריסרץ', אומר שלחברות הרכבות יש כוח תמחור חזק מאוד והסיכון העיקרי שלהן הוא מיתון עמוק בארה"ב.
"בדרך כלל חברות הרכבות עוברות מחזוריות של כ-20 שנה ואנחנו נמצאים ככל הנראה בתחילתו של סופר-סייקל כזה. ובאפט יודע את זה", אמר. באפט, אגב, אמר כמה פעמים שהוא מאמין במשק האמריקני לטווח ארוך, גם אם בשנה-שנתיים הקרובות יהיה מיתון לא פשוט.
גם אנליסטים אחרים המסקרים את סקטור הרכבות מדגישים את יכולת התמחור של החברות כעת, שכנראה צפויה להימשך. הכל, כמובן, תלוי בעוצמת ההאטה-מיתון ובמשכה. בהנחה שהמיתון לא יהיה עמוק ויימשך 2-3 רבעונים, הרי שנפח המטענים בחברות הרכבות צפוי להישאר כמעט ללא שינוי, בעוד המחירים עולים בשיעורים שיכולים להגיע ליותר מ-10% בשנה.
ברלינגטון צפויה לדווח ב-29 באפריל על הכנסות של כ-4.1 מיליארד דולר ורווח של 1.22 דולר למניה, על פי צפי האנליסטים המסקרים אותה. ב-2008 כולה צפויות הכנסות של כ-17.22 מיליארד דולר ורווח של 5.90 דולר למניה. על בסיס זה המניה נסחרת היום במכפיל של כ-16-17. לא זול במיוחד, אבל אם בפני BNI וחברותיה לסקטור עומדות הרבה שנים של צמיחה, אז מדובר במחיר זול למדי.