החוזה על האורז צפוי ללכת בקרוב מאוד בדרכם של החוזים על החיטה והסויה, ולרשום ירידה של 15%-20% לפחות מהרמה הנוכחית. כמובן שקשה מאוד להעריך היכן בדיוק נמצאת הפסגה (המקומית..) אבל כשההיסטריה והפאניקה בשיאם, כשמהדורות החדשות והכותרות בעיתונים ובאתרי האינטרנט מדווחות ללא הרף על העליה החדה במחיר, זה כנראה האיתות הברור ביותר שהגענו לפסגה.
"המקצוענים", מנהלי ההשקעות בקרנות הגידור, בקרנות ההון הפרטי ושאר המשקיעים המוסדיים למיניהם יודעים את זה היטב, ובעצם כל משקיע צריך לדעת את זה – כשכולם מדברים על משהו ללא הרף, כשהפאניקה (או האופוריה) בשיאה, זה הזמן לקחת את הרווחים ולברוח. ובודאי שלא להכנס להשקעת "לונג".
כעת רושם מחיר החוזה ליולי על חיטה עליה של 1.6% לרמה של 8.20 דולר לבושל בסינגפור. בשבוע שעבר נפל מחיר החוזה בעוד 7.9% ולעומת שיא של 13.49 דולר מדובר בירידה של כמעט 40% לעומת השיא שנקבע בסוף פברואר השנה.
החוזה על הסויה רושם עליה של חצי אחוז לרמה של 13.28 דולר לבושל, לעומת שיא של 15.86 דולר ב-3 במארס. ב-12 החודשים האחרונים רשם מחיר הסויה עליה של 85% ומחיר החיטה עלה ב-69%.
חוזה ליולי על האורז, שמחירו עלה ביותר מ-100% בשנה האחרונה, רושם כעת עליה של 1.2% לרמה של 24.54 דולר ל-100 פאונד (כ-45 קילוגרם). זאת לעומת שיא של 25.07 דולר ביום חמישי שעבר. החוזה צפוי לתקן ככל הנראה לרמה של 17-19 דולר בחודשים הקרובים.
שיהיה ברור, מאוד ייתכן שמחירי הסחורות החקלאיות ימשיכו לעלות בשנים הקרובות, כשהביקושים הולכים וגדלים ומנגד צד ההציע מתרחב בקצב הרבה יותר איטי. אבל, בטווח הקרוב, התיקון בחלק מהסחורות החל לפני כמה שבועות וגם האורז יצטרף בקרוב מאוד למגמה.
עליית מחירי הסחורות החקלאיות תתגלגל למדדי המחירים הקרובים, וכאן נמצאת הבעיה המרכזית. "גלובס" דיווח אתמול כי כלכלנים וסטטיסטיקאים בכירים בירושלים טוענים שההיסטריה סביב העלייה הצפויה במחירו של האורז בארץ מוגזמת ולגמרי מיותרת, בעוד שמוקד הבעיה היא ההתייקרות החדה שנרשמה במחירה של העגבניה.
מתחילת השנה מחיר האורז הגולמי בישראל זינק בשיעור של כ-70%, ולאחר החג הוא צפוי לעלות בעוד כ-50%-60%, על רקע המחסור העולמי באורז. אבל "המבוקשת" של הפסח השנה היתה העגבניה, שצפויה להזניק את מדד חודש אפריל ביותר מאחוז שלם. אם הערכות החזאים יתבררו כנכונות, מדד אפריל 2008 צפוי להיות הגבוה ביותר בעשרת החודשים האחרונים מאז יולי שנה שעברה ובחמש השנים האחרונות בחודש זה.
כיום ועוד לפני חול המועד פסח מחירי העגבניות הרקיעו שחקים ל-12 שקל עד 16 שקל לק"ג בשווקים הפתוחים, עלייה של כ-240%. לפני החג מחיר ק"ג עגבניות היה בין 3 שקלים ל-7 שקלים בלבד.
רק העלייה במחירי העגבניות יכולה לתרום בין 0.2%-0.5% למדד חודש אפריל, בהנחה שהמחירים הגבוהים יישארו עד סוף החודש. מנגד, ההתייקרות הצפויה במחירו של האורז כמעט שלא תשפיע על המדד.
העליה החדה הצפויה במדד אפריל, ועליות חדות יחסית במדדי מאי ויוני צפויות להקפיץ את שיעור האינפלציה השנתי ל-4.5%-5% , מה שיאלץ את נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, להעלות את הריבית מרמתה הנוכחית בשיעור מצטבר של 0.5% - 1% לפחות עד סוף השנה. מנגד, אם מחירי המזון ישובו לרדת בחודשים הקרובים, ייתכן שבקיץ תגיע סדרה של מדדים שליליים והאינפלציה השנתית תסתכם לבסוף בפחות מ-3%.
הכתבות באתר בורסה–פלוס הינן אינפורמטיביות בלבד, ואינן מהוות הצעה לקנייה או מכירה של מניות כלשהן, סחורות, מטבעות או אגרות חוב.
כמו כן אין לראות בכתבות תחליף לייעוץ אישי המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל משקיע.