לנאופטיקס (LNOP) מתעוררת מחדש כל כמה שנים, מחליפה צורה, מחליפה הייפ ודוהרת לשווים מפחידים. בשלושת הימים האחרונים זינקה מניית החברה ב-23% והיום היא מוסיפה 4.4% למחיר של 24.4 דולר, המבטא שווי של 390 מיליון דולר.
הזינוק הזה, שמשלים הכפלת המחיר בשנה, מיוחס כולו לחברה הבת המבטיחה - EZchip שמפתחת שבבים למעבדי רשתות התקשורת.
לנאופטיקס מחזיקה ב-78% ב- EZchip ובכוונתה להגדיל את האחזקה ל-100% (דרך החלפת מניות EZ במניות לנאופטיקס).
אבל, שיעור האחזקה המדווח – 78% - לא ממש מדוייק. בדוחות המלאים של החברה מוסרת החברה דיווח על האופציות שהעניקה לעובדי EZchip. מדובר על כ-15% מהחברה שהוקצו במחירים יחסית נוחים, וזה משאיר בידי לנאופטיקס, בדילול מלא כ-66% מהחברה.
ואם כך – זה מביא אותנו לשווי מרשים של 500 מיליון דולר ל- EZchip (שווי לנאופטיקס בניכוי המזומנים שלה חלקי שיעור האחזקה המדולל) .
האם היא שווה זאת? אנחנו סבורים שלא, ונפרט מיד, אבל אנחנו מודים שבוול-סטריט ובשוק הטכנולוגיה הכל אפשרי – רכישה במחיר נדיב, הנפקה בשווי גבוה הם בהחלט תרחישים אפשריים, במיוחד כאשר קאויום נטוורקס (CAVM) שנמצאת באותו השוק של EZchip, שווה בוול-סטריט כ-1.3 מיליארד דולר.
קאויום הנפיקה לראשונה לפני חמישה חודשים ומאז מנייתה עלתה פי 2.5 וזה כנראה גם מה שמתדלק את לנאופטיקס. קאויום אמנם גדולה יותר מ- EZchip, אבל לא בהרבה – מכירותיה ברבעון האחרון הסתכמו ב-12.7 מיליון דולר, בערך פי 3 מ-EZ ואם מנסים לגזור מכאן את השווי של EZ, מקבלים שזה סדר גודל של 400 מיליון דולר, לא מאוד רחוק ממה שמבטא השוק.
אבל, אנחנו כאמור סקפטיים, ומכמה סיבות – ראשית, ללנאופטיקס היסטוריה של כישלונות. אנחנו באמת מקווים שהפעם אלי פרוכטר האיש הדומיננטי בלנאופטיקס מאז הקמתה יצליח, אבל אי אפשר לשכוח את ההיסטוריה.
החברה הזו – לנאופטיקס התחילה בכלל בעסקי תקשורת הנתונים והנפיקה את מניותיה בשנת 92' ב-13.5 דולר למניה ומהר מאוד המחיר חצה את ה-20 דולר. אבל החברה לא ממש הצליחה בתחום הזה והחליטה לעבור לתחומים אחרים.
היא הפכה לחממת גידול של סטארטאפים בתחום אבטחת המידע והעברת נתונים דרך הרשת. בהעברת נתונים היא ממש לא הצליחה; באבטחת מידע דרך החברה הבת NetGuard היו סימנים של טכנולוגיה טובה, אבל ההצלחה היחידה היתה בוול-סטריט. מניית לנאופטיקס (שהחזיקה 90% מנטגארד) זינקה, במקביל להתנפחות בועת הטכנולוגיה (מארס 2000) למחיר של 30 דולר, כשרק שנה קודם היא נסחרה סביב 2 דולר.
אבל עסקית גם נטגארד נכשלה, ולנאופטיקס בחברה להתמקד ב-EZ שמפתחת כאמור שבבים למעבדי רשתות התקשורת.
EZ היא סטארט אפ וותיק - היא כבר 7 שנים על הכביש, אבל בשנה האחרונה קורה שם משהו טוב. היא הצליחה להגדיל מכירות - 8.5 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2007, לעומת 3 מיליון דולר במחצית הראשונה, היא מתקרבת לאיזון והיא מנפנפת בשיתוף פעולה עם מארוול (MRVL) וברשימת לקוחות מאוד מכובדת - סיסקו (CSCO) וג'וניפר (JNPR). סיסקו אמורה להטמיע את הדור החדש של מוצרי EZ מסוג NP -3 במעבדי רשת שלה במהלך 2008 וג'וניפר שמשתמשת בדור השני של המוצרים - NP -2 וצפויה להרחיב את הרכישות במקביל להרחבת השימוש במעבדים שלה אצל ספקיות התקשורות.
ג'וניפר, אגב, אחראית על 40.2% מהמכירות של EZ במחצית הראשונה של 2007 לעומת 19% בלבד במחצית הראשונה של 2006 - במספרים זה מרשים יותר 3.4 מיליון דולר, לעומת 600 אלף דולר בתקופה המקבילה.
הכול טוב ויפה, ונראה מבטיח, אבל האם זה יכול להחזיק חצי מיליארד דולר. האם מכירות רבעוניות של 4 מיליון, 5 מיליון ואפילו 6 ו-7 מיליון דולר יכולים להיות מתורגמים לשווי של חצי מיליארד? ועוד לא אמרנו מילה על התחרות. ענקית השבבים ברודקום (BRCM) השלימה בתחילת 2006 את רכישת המתחרה המשמעותית של EZ סאנדברסט והפכה לדומיננטית בשוק; Xeelerated היא חברה פרטית שנחשבת למתחרה ראש בראש ב-EZ ויש עוד שורה של חברות גדולות ומכובדות כמו פריסקל ואינפיניון שנמצאות במגרש הזה. תחת התנאים האלה, EZ צריכה יתרון טכנולוגי מוחץ כדי להצליח, השאלה אם יש לה.
מה שכן יש לה, זה בעל מניות מכובד ביותר – הקרנות של גולדמן זאקס. בית ההשקעות יכול להחליף את המניות שברשותו למניות לנאופטיקס, ואולי ללחוץ לצאת להנפקה ב-EZ ברגע שהחברה תהיה מוכנה.
מה שיש עוד ללנאופטיקס ול-EZ ובאופן שלא קיים בשום חברה ישראלית אחרת (שאנחנו מכירים לפחות), זה אבא תומך – גורו הטכנולוגיה ג'ורג גילדר שמסביר ללא הפסקה (כבר משנת 2000) מדוע החברה הזאת היא הדבר הבא.
זה לא מה שחשבו כנראה קרנות ההשקעה של נוקיה וגם לא קרן סטאר של מאיר בראל שהחליפו את מניות EZ במניות לנאופטיקס ומכרו אותן לפני כשנה במחריים נמוכים משמעותית מהיום.