המסחר בבורסה של תל-אביב ייפתח היום לאחר מגמה חיובית בוול סטריט בחמישי ושישי, וגם בשאר הבורסות המרכזיות בעולם, כך שההשפעות השליליות של מדד חודש אפריל הגבוה יתקזזו במשהו. מדד ה-S&P 500 רשם ביום שישי עליה של 0.13% ל-1,425 נק' לאחר שבמהלך המסחר ירד בכ-0.6%. הדאו ג'ונס והנאסד"ק סיימו בירידה קלה לאחר שביום חמישי רשמו שלושת המדדים עליות נאות.
בכלל, התנהגות השווקים בוול סטריט היא שוורית בשבועות האחרונים, למרות שיש לבורסות לא מעט סיבות לרדת. כנראה שהורדות הריבית האגרסיביות של הפדרל ריזרב, והריבית השלילית העמוקה, ביחד עם ציפיות להתאוששות הכלכלה לקראת סוף 2008 או תחילת 2009 עושים את שלהם.
בשבוע שעבר הערכנו כאן שהמדד עשוי להיות גבוה יותר מהתחזיות שדיברו על 1%. הכתובת פשוט היתה על הקיר עבור כל מי שמבקר באופן קבוע פחות או יותר בסופרמרקט ובאזורי קמעונאות אחרים. גם ההפתעה במדד מארס אותתה ככל הנראה על העתיד לבוא באפריל.
כעת לא נותרה הרבה ברירה לנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, אלא להעלות את הריבית בחצי אחוז בשבוע הבא. עם זאת, הריבית הריאלית תמשיך ככל הנראה להיות שלילית בחודשים הקרובים, בין השאר על רקע ציפיות שמדד חודש מאי צפוי להיות גבוה יחסית אולם לאחר מכן צפויה סדרה של מדדים נמוכים. יש סיכוי טוב שמדדי יוני-יולי-אוגוסט יהיו אפסיים ואפילו שליליים, בעיקר בגלל שעליות המחירים של החודשים האחרונים כבר משפיעים על הרגלי הצריכה וזה ישפיע בקרוב גם על החברות המשווקות שיאלצו לעצור עליות מחירים וגם להוריד מחירים. אם כי יש כמובן הרבה מאוד גורמים שיכולים להשפיע לכיוון זה או אחר (מחיר מוצרי אנרגיה גורם מרכזי שלהעלאת הריבית אין השפעה עליו).
המצב בשווקים ובכלכלה שונה היום מהותית מהמצב ב-1994, בה זינקה האינפלציה לרמה דו ספרתית בניגוד לכל הציפיות ותרמה למפולת קשה בבורסה. יש כמה סיבות מרכזיות לכך: גלובליזציה, תחרות גבוהה הרבה יותר בשווקים, טכנולוגיה ועוד..אבל הסיבה המרכזית היא אישיות הנגיד: אז כיהן בתפקיד הפרופ' יעקב פרנקל שהנהיג מדיניות של מלחמה באינפלציה כמעט בכל מחיר ואילו כיום פישר מסתכל גם על הצמיחה והתעסוקה במשק (ובגלל זה הוא הוביל מהלך של הורדת ריבית אגרסיבית לאחרונה). פישר, לכן, לא צפוי להעלות את הריבית באגרסיביות כפי שעשה פרנקל ב-1994, אלא אם כן קצב האינפלציה יצא מכלל שליטה ויזנק לסביבה של הרבה מעל ל-5% בחודשים הקרובים. הסיכוי שזה יקרה קיים, אבל הוא עדיין נמוך.
גם שוק ההון המקומי שונה לגמרי היום לעומת המצב ב-1994. יש אינספור שינויים וכאן רק נציין שאז הגיעה המפולת לאחר שנוצרה בועה ממשית בסוף 1993 ולמעשה עד סוף ינואר 1994 ואילו כעת השוק רחוק מאוד ממצב בועתי.
במניות הדואליות הפערים מעורבים. בסרגון פער חיובי של 2.2%, טבע 1.1%, נייס 1.2%, טאואר 7% , מטאלינק 5.5%, פוינטר 11% ובראדקום 10%. מנגד, פערים שליליים קיימים בוריפון 3.2%, איתוראן 2.3%, אלביט הדמיה 3.5% וגילת 1.8%.