הדובים חזרו להכות בשבוע האחרון. עדיין לא בגדול, אבל ייתכן שזו רק ההתחלה. בחודשיים האחרונים כתבנו כאן כמה פעמים כי העליות שנרשמו בחודש אפריל, ולאחר מכן גם במאי, מהווים תיקון בלבד לירידות החדות שנרשמו בנובמבר-מארס. מדד הדאו ג'ונס נכשל בנסיון לחצות למעלה ולהתבסס מעל הממוצע הנע ל-200 יום וכך גם מדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק.
הכשלון מחזיר אותנו להנחת הבסיס: השוק, גם בארץ וגם בעולם, עדיין דובי ועל מנת שהוא יחזור למצב המוגדר "שוורי" הוא צריך לעבור עוד כמה מבחנים. ייתכן שזה יקרה בקרוב, אולם בכל מקרה בינתיים רצוי להמשיך לנקוט בצעדי זהירות ואולי לצמצם אחזקות מסוכנות יחסית. ההנחה הזאת, למותר לציין, עדיין תקפה: השוק צריך לעבור עוד כמה וכמה מבחנים טכניים על מנת לשנות אותה ולחזור למגמה עולה ארוכת טווח. בינתיים, כמעט כל פרמטר טכני אפשרי מצביע על כך שהכיוון הוא עדיין דרומה.
המדדים המובילים בתל-אביב עדיין נמצאים ברמה גבוהה יחסית (בעיקר בגלל כיל והחברה לישראל), כך שהדרך למטה עלולה להיות מהירה וכואבת. מדד ת"א 25 עלול במהלך הקיץ לשוב ולרדת מתחת ל-1,000 נק' וגם מתחת ל-900 נק', לפני שיתחיל סיבוב נוסף למעלה.
אם מחיר הנפט אכן יטפס מעבר ל-150 דולר לחבית בחודשיים הקרובים, וגם אם הוא יישאר ברמתו הנוכחית, ההשפעות השליליות על הכלכלה העולמית והמקומית יחלחלו גם לשווקי המניות. והסיכוי שזה יקרה הוא גבוה למדי.
ב-80 השנים האחרונות, השוק הדובי הממוצע נמשך כ-15 חודשים וגרם לירידה ממוצעת של כ-30% במחירי מניות בוול סטריט. מאז 1940, עם זאת, יותר ממחצית השווקים הדוביים נמשכו פחות משנה כך שגם במקרה האופטימי והקצר יותר עשויה החולשה בשווקים, שהחלה באמצע אוקטובר, להימשך עוד כמה חודשים טובים.
שוק דובי יכול בהחלט להיות לא נעים וכואב עבור משקיעים רבים, בעיקר אלה המאמינים בהשקעה לטווח הארוך מאוד ופשוט לא מוכרים מניות אלא רק במצבי קיצון. משקיע כזה חייב להרגיל את עצמו לא להתרגש ולכאוב אלא להמתין בסבלנות לבואם של השוורים (והם מגיעים לבסוף), גם אם הוא רואה את ערך התיק שלו נשחק ב-30%-40%. לפני כחמישה חודשים כתבתי כאן על כמה פעולות פשוטות שניתן לבצע בשוק דובי במטרה להגן על ערך ההשקעה ואולי גם להרוויח, ונראה שכעת זה זמן טוב לרענן את הזכרון:
- צמצמו אחזקות במניות. זה הדבר הראשוני והפשוט ביותר שאפשר וצריך לעשות, ומי שכואב ולא יכול לסבול את השחיקה, שיצא לגמרי מהשוק (אם הוא עדיין לא עשה כן..).
- הגנו על התיק באמצעות רכישת תעודות סל העולות בשוק יורד. בשוק הישראלי קיימות כמה תעודות כאלה.
- דאגו שחלק ניכר מהתיק יושקע במניות הגנתיות, כמו חברות מזון, חברות המוכרות לתעשיות הבטחון והחלל (כמו אלביט מערכות), תרופות (טבע) ותשתיות. גם השקעות בחברות אנרגיה יכולות להגן על התיק.
- הקטינו את האחזקות במניות בעלות שווי שוק קטן יחסית. מניות אלה תנודתיות יותר ויורדות בשיעורים חדים יותר בשוק דובי.
- נצלו כל "ראלי" זמני בשוק ללקיחת רווח מהיר. בשוק שוורי אפשר להחזיק מניות בסבלנות ולרשום רווחים של מאות אחוזים בפרק זמן של שנה-שנתיים. בשוק דובי, מנגד, צריך להתייחס בכבוד לכל אחוז רווח ולממש רווחים הרבה יותר מהר.
- גוונו את האחזקות שלכם. אפשר, למשל, להשקיע בתעודות סל או קרנות נאמנות המתמקדות בזהב שמספק בדרך כלל הגנה טובה בתקופה בה הפחד שולט בשווקים.
- ולבסוף, חייבים לעבוד עם הוראות לעצירת הפסד והוראה ללקיחת רווח מתגלגלת (בשוק שוורי היא יכולה לעמוד 10%-15% מהמחיר ובשוק דובי כדאי לצמצם את זה ל-7%-8%).