הירידות החדות שנרשמו בימים האחרונים בוול סטריט העבירו שורה ארוכה של ענקי השקעות וגורואים להפסדים, קלים וגם כבדים, במניות רבות שהם מחזיקים. ומה"טבח" האחרון לא נמלט גם האורקל מאומהה, הלא הוא מיודעינו וורן באפט.
חברת ההשקעות שבשליטתו של באפט, ברקשייר-האת'וואיי, מחזיקה כ-290.65 מיליון מניות של בנק וולס-פארגו ( WFC ), שנפלו בשנה האחרונה משיא של 37.47 דולר באוקטובר אשתקד דולר ל-20.51 דולר ביום המסחר האחרון. מדובר באחזקה של כ-12.73% מהון המניות של WFC, ששווי השוק שלו נפל לכ-67.7 מיליארד דולר כיום.
מחיר הרכישה הממוצע של המניות הוא כ-34.5 דולר כך שמדובר בהפסד של כ-40% על הנייר, הפסד של 14 דולר למניה, כ-4 מיליארד דולר או כמעט 5 מיליארד דולר מהשיא. לא כסף קטן גם עבור באפט. אל באפט מצטרפים עוד הרבה מאוד משקיעים מוסדיים וחברות השקעה, כגון UBS וגולדמאן-זאקס, המופסדים על הנייר מהשקעתם בבנק. סך הכל מחזיקים המוסדיים כ-73% ממניות וולס-פארגו, לאחר שבשבועות האחרונים הגדילו את אחזקתם בבנק.
כמו שכבר נכתב בהרבה מאוד מאמרים בעיתונות המודפסת וגם באינטרנט, המפולת האחרונה במניות הפיננסים יוצרת הזדמנויות נהדרות ומניות וולס מארגו היא, ככל הנראה, אחת מהן. הבנק, אגב, צפוי לדווח היום על רווח של 50 סנט למניה ברבעון השני. תשואת הדיבידנד של המניה עומדת כעת על כ-6%.
בנוסף, מחזיק באפט גם בכ-151.6 מיליון מניות של אמריקן אקספרס (AXP), שמנייתה צנחה בשנה האחרונה משיא של 65.89 דולר ל-37.02 דולר וב-9.1 מיליון מניות של בנק אוף אמריקה (BAC), שצנחה משיא של 53 ל-18.52 דולר (הפסד על הנייר של כ-65% לבאפט). למותר לציין שגם בשתי החברות האלה הצטרפו לבאפט הרבה מאוד שחקנים ותיקים ומנוסים בשווקים וגם הם מופסדים על הנייר. תשואת הדיבידנד של BAC זינקה לכ-13.8% בעקבות נפילת המניה כך שגם אם הבנק יקצץ את הדיבידנד שהוא משלם בחצי, עדיין מדובר בתשואה גבוהה.
תרשו לי להמר שבאפט, שכבר אמר כי "מי שרוכש מניה שיהיה מוכן להחזיק בה לפחות 10 שנים אחרת שלא ירכוש", לא מתרגש במיוחד מהירידות האחרות. בהחלט ייתכן שבאפט, שעמוס במזומנים בהיקף של כ-40 מיליארד דולר, ינצל את הנפילה האחרונה להגדיל אחזקות במניות הפיננסים שהוא מעריך, אם עדיין לא ביצע רכישות בימים האחרונים. על פעילות בצד ההפוך, כלומר מכירות, לא התקבלו דיווחים בימים האחרונים.
בשורה התחתונה: תנסו להתנהג כמו באפט. כלומר, תפסיקו לחפש תחתית או פסגה ותסתכלו רק על הטווח הארוך מאוד, בלי להתרגש מהירידות לטווח הקצר. ולהתייחס לכל מניה שאתם קונים כאילו קניתם את העסק כולו. היום יש בידי המשקיע הקטן המון כלים לנתח כל עסק ציבורי שהוא מעוניין לקנות, אז תתייחסו לכסף שלכם בשיא הרצינות ותעשו שיעורי בית.
ואולי הכי חשוב: תנסו להתנתק ככל האפשר מהרגשות, בעיקר מהמאניה-דיפרסיה של השווקים. שהרי באפט גם אמר ש"אני אוהב להיות גרידי כשכולם פוחדים ולפחד כשכולם הופכים לתאבי בצע", או משהו מאוד דומה.