קצב האינפלציה צפוי ככל הנראה לרדת בחדות בחודשים הקרובים. המדד המשולב של בנק ישראל רשם ירידה שניה ברציפות בחודש שעבר כך שכנראה המשק עומד בפני האטה משמעותית בקצב הצמיחה. נתון זה, ביחד עם הירידות החדות במחירי הסחורות בשבועות האחרונים, וכמובן במקביל לפעולתם המתמשכת של הכוחות המביאים לאינפלציה נמוכה בשנים האחרונות (תחרות עזה, גלובליזציה, שיפורים טכנולוגיים..) יגרמו ככל הנראה למדדים קרובים לאפס או אף שליליים.
כלכלני המאקרו והחזאים למיניהם פספסו בחודשים האחרונים את הקפיצה באינפלציה, את העליה המתונה במדד יוני (0.1%) וכעת רובם הגדול עדיין מעריכים שגם בחודשים הקרובים המדדים יהיו גבוהים (לא כולם – כלכלני איגוד ודיסקונט למשל צופים מדדים נמוכים יחסית). רק אתמול התפרסם ב"דה-מרקר" ראיון עם מיכאל שראל, הכלכלן הראשי של קבוצת הראל, תחת הכותרת "בבנק ישראל עוד לא הפנימו עד הסוף שהאינפלציה הרימה את ראשה". נו, טוב שבראש הבנק המרכזי שלנו יושב אחד בשם סטנלי פישר, שמסתכל כמה צעדים קדימה ומתחשב גם בהאטה במשק ובנסיקת השקל.
לזכותו של שראל נאמר כי הוא מאמין ש"הבעיה האמיתית היא מחיר הנפט", ומעריך שמחיר הנפט ירד בטווח הארוך מתחת ל-80 דולר לחבית וכי "הציפיות לאינפלציה בטווח הארוך צפויות לרדת".
בימים האחרונים נפל מחיר הנפט בחדות בעיקר בגלל תופעה אחת: הנהגים בארה"ב צמצמו באופן דראסטי את השימוש שלהם ברכבים זוללי דלק (כמו האמרים ופורד אקספלורר), מבצעים מעבר מהיר למדי לרכבים חסכוניים ומצמצמים בכלל את הנסיעות שלהם (אליהם מצטרפים מן הסתם נהגים באירופה ובכל העולם). המגמה הזאת צפויה להימשך בחודשים הקרובים כך שיש סיכוי גבוה שמחירי הנפט ימשיכו לרדת מרמה נוכחית של כ-124 דולר (לעומת שיא של 146 דולר לפני כשבועיים) לכיוון 100-110 דולר או שיתייצבו סביב המחיר הנוכחי.
לירידה בנפט מצטרפות ירידות חדות גם במחירי הסחורות החקלאיות. לעלייה הדולרית החדה במחירי הסחורות הייתה השפעה ניכרת בשנת 2007 ובחצי הראשון של 2008 על האינפלציה בארץ ובכל העולם, כאשר התרומה נטו של העלייה במחירי הסחורות על האינפלציה בישראל מוערכת בשנת 2007 בכ-2% (מתוך 3.4%). מכאן לא קשה במיוחד להסיק כי ירידה במחירי הסחורות, בעיקר במחיר הנפט, לצד האטה במשק, יביאו לנסיגה באינפלציה. הכתובת נמצאת על הקיר, ובגדול, צריך רק לקרוא אותה. כמובן שעליה מחודשת במחירי הסחורות מסיבה כלשהי תשנה את המגמה. מרבית החזאים, מן הסתם, ימשיכו לעקוב אחרי המגמה וישנו את התחזיות שלהם רק לאחר סדרה של מדדים נמוכים ש"יפתיעו" את שוק ההון.