וואלאס ווייטץ ( Wallace Weitz ) הוא משקיע ערך ידוע בארה"ב. ווייטץ הקים את פירמת הקרנות שלו לפני כ-25 שנה ומאז רשם תשואה שנתית ממוצעת של כ-14.5% שהצטברה לכ-2500%. במשך השנים שכלל ווייטץ את פילוסופיית ההשקעות שלו ולמרות שהוא עדיין דבק בעקרונות ההשקעה של בנג'מין גרהאם (ה"אב הרוחני" של וורן באפט) , כמו "מרווח בטחון" וערך כלכלי פנימי, הוא נותן כיום יותר משקל לגורמים כמו היכולת להעריך אם יש לחברה כלים להתמודדות עם אתגרי העתיד.
לפני כשלושה חודשים פרסמנו כאן את המכתב (המעניין תמיד) שכתב וויטץ למשקיעים לסיכום הרבעון הראשון, שהיה קשה מאוד מבחינתו. ווייטץ, כמו משקיעי ערך רבים אחרים, נפגע קשות מהטלטלה האחרונה בשווקים אולם נותר אופטימי (אם כי זהיר מאוד..) בטווח הארוך.
בין השאר כתב אז וויטץ כי על המשקיעים לגלות הרבה מאוד סבלנות ולהסתכל לטווח הארוך. מי שלא יכול להירדם בלילה וחושש להון שצבר, כדאי לו לצאת לגמרי מהשוק, להשקיע בקרן כספית, ולחכות לתקופות טובות יותר. יש כאלה השואלים "למה לא למכור הכל ולחכות לזמנים טובים יותר ? " כתב ווייטץ' וענה: כי למרות שהשוק מאתגר ולא קל, עדיין יש לא מעט חברות שנסחרות במחירים נוחים יחסית ומי שקונה היום יהנה מתשואות גבוהות בשנים הקרובות. נכון, יש מגזרים שנפגעו מאוד, בעיקר קמעונאות, פיננסים, נדל"ן ועוד כאלה המושפעים בעיקר מכלכלת ארה"ב, אולם יש לא מעט חברות הנהנות מהצמיחה הגלובלית.
"כלכלת ארה"ב לא עומדת בפני "חורף גרעיני" ממושך. למרות שהבעיות לא פשוטות ולא יפתרו ללא כאב, לא צפויה חזרה אל ההתרחשויות של שנות השלושים של המאה הקודמת", אמר ווייטץ. הסיבות העיקריות: יש כאמור חברות לא מעטות, עם מוצרים "אמיתיים", שממשיכות לצמוח בשיעורים נאים ומאזנות את השפל בענפים אחרים, מה שמקשה על כלכלנים לקבוע אם הכלכלה כבר גלשה למיתון. רוב החברות נכנסות למיתון עם מאזנים חזקים. התקופה אינה קלה, אבל הן יוכלו לצאת מהתקופה במצב טוב יחסית. הוא ממליץ, אגב, להשקיע בעיקר בחברות עם עודפי מזומנים, שיכולות לעשות בכסף שימוש מועיל.
סיבה נוספת היא הפעילות הנמרצת של הפדרל ריזרב, המימשל והקונגרס. סיבה נוספת: לקרנות פנסיה, הון פרטי, קרנות גידור, ממשלות, חברות השקעה כמו ברקשייר-האת'וואי ואפילו למשקיעים פרטיים יש כמויות עצומות של כסף שמחפש כל הזמן הזדמנויות השקעה. גורם זה חשוב ומספק תחתית מסויימת לשווקים.
הבעיות בשוק המשכנתאות והאשראי נמשכו הרבה מעבר לציפיות והיו גם עמוקות וקשות יותר מהציפיות המוקדמות, וגם הזמן שיידרש לפתור אותן לא יהיה קצר. "אנו מאמינים כי בתקופת ההתאמה הזו, שעשויה להימשך כמה שנים, יצוצו הזדמנויות רבות למשקיעי ערך. צריך להסתכל על תזרימי המזומנים שעסק מייצר במשך עשרות שנים ואם יש שנה אחת או שניים קשות אין זה אומר שערכו של העסק שווה אפס".
"העתיד תמיד לוטה בערפל, וכך גם בעולם ההשקעות. כמו שאמר באפט "תפקידנו להיות חזירים כשכולם פוחדים ולפחד כשכולם חזירים". יש היום בעיות קשות ואמיתיות שמשפיעות על מחירי המניות, ובאופן כללי המחירים לא זולים מאוד. עם זאת אפשר לזהות מניות של חברות טובות הנסחרות במחירים סבירים".
לפני 10 ימים פרסם ווייטץ את מכתב הסיכום לרבעון השני, ששוב לא היה פשוט עבורו. בששת החודשים האחרונים רשמה הקרן שלו תשואה שלילית של כ-20% וב-12 החודשים האחרונים מינוס 30%. גם הפעם, אומר ווייטץ, יש הזדמנויות השקעה טובות לטווח הארוך. "הצרות במיגזרי הפיננסים מתפשטות לשאר הכלכלה: הערכות הרווחים מצטמקות, האבטלה גוברת וספקולנטים מאולצים למכור אחזקות על מנת לסגור הלוואות שלקחו. מחירי מניות רבות, לכן, יורדים מתחת לערכן האמיתי".
"במיתון החריף של שנת 1974 נפל מדד הדאו ג'ונס מ-1,000 ל-600 נקודות מסיבות דומות לאלה הקיימות כיום אולם לאחר שסימן תחתית בדצמבר 1974 הוא זינק בחזרה ל-1,000 נק' בתוך 15 חודשים, ונתן תשואה של כ-75%. המשבר הנוכחי משרה פחד ועצבנות בעיקר מכיוון שרמת חוסר הוודאות עדיין גבוהה על רקע המחיקות הגדולות שביצעו מוסדות פיננסיים מובילים ואי היכולת להעריך מתי המחיקות יסתיימו. ירידת מחירי הנדל"ן המתמשכת מוסיפה לחוסר הודאות ולפחד בשווקים".
"למרות הירידות האחרונות, אנו מתרכזים בחברות שלהן מאזנים חזקים ושיכולות לצלוח את ההאטה הנוכחית בקלות יחסית ואף להמשיך לצמוח. לפני החישובים שלנו, המניות שאנחנו מחזיקים זולות כעת בפער גבוה לעומת ערכן הכלכלי. זה לא אומר שהן לא יהיו עוד יותר זולות בעתיד הקרוב אולם מהמחיר הנוכחי יש סיכויים טובים מאוד לרשום תשואות גבוהות בטווח הארוך".
ווייטץ, כמו הרבה משקיעי ערך אחרים, אוהב את מניות הפיננסים. כ-34% מאחזקות הקרן שלו הן בסקטור זה. בין האחזקות המרכזיות ברקשייר האת'וואי (BRK) של וורן באפט, וולס-פארגו (WFC), חברת הביטוח AIG, וול – פוינט (WLP) ואמריקן – אקספרס (AXP). לאחרונה קנה ווייטץ 330 אלף מניות מיקרוסופט (MSFT) וכ-703 אלף מניות של קבוצת אפולו (APOL).
29.3% מושקעים בסקטור שירותי צרכן, 11.9% בבריאות, 9.6% במניות תעשיה, 4% בתקשורת ו-3.6% בטכנולוגיה. אחזקות בולטות נוספות של ווייטץ: דל (DELL) רשת הקמעונאות BBBY, לווס (LOW) , רדווד טראסט (RWT), קומקאסט (CMCSA) , אומניקייר (OCR) ומרטין מארייטה (MLM).