בשבועות האחרונים ירדו מחירי הנפט וסחורות נוספות בחדות, והמונח "בועה" נישא בפי כל. בועה פיננסית מתייחסת למצב בו מחיר של נכס מסוים עולה אל מעבר לערכו ה"כלכלי" ונובע מהצפי לרווח הון. תופעה מעין זו מתרחשת בדרך כלל אחרי תקופה ארוכה של עליות מחירים "כלכליות", ומאופיינת בעליות מחירים חדות, אך גם בנפילות מחירים בסופה. עליית מחירי הנפט והסחורות בכלל בשנים האחרונות נבעה בבסיסה מסיבות כלכליות של צמיחה מהירה במשקים המתעוררים, אשר לוותה בשינוי בהרגלי הצריכה ופיתוח מואץ.
בחודשים האחרונים, במידה רבה כתוצאה מתשואות נמוכות באפיקי השקעה אחרים, החלה נהירה לתחום הסחורות, והיינו עדים לעליות מחירים בעצמה כה גבוהה שלא ניתן היה להסבירן במגמות הריאליות של גידול בביקושים ו/או ירידה בהיצע. הדבר הביא לעליה באינפלציה, איים על המשך הצמיחה ומנע ממעצבי המדיניות המוניטרית מלהמשיך ולהוריד את הריבית ולסייע למערכת הפיננסית להתגבר על משבר האשראי. ירידה חדה של מחירי האנרגיה והסחורות, תביא לירידה באינפלציה, תאפשר הורדת הריבית המוניטרית, תביא לעליה בהכנסה הריאלית של הצרכנים ותתמוך בחזרה של המשקים לפסי צמיחה. כך כותבת נירה שמיר, הכלכלנית הראשית של בנק דיסקונט, בסקירתה החודשית.
עוד אומרת שמיר כי בשנים האחרונות בלטה המגמה של החלפת אשראי בנקאי באשראי חוץ-בנקאי לסקטור העסקי, ומשקלו של האשראי החוץ בנקאי בסך האשראי העסקי הוכפל מכ-26% ב-2002 לכ-49% ב-2007. ברם, ברבעון הראשון של 2008 נרשמה ירידה באשראי העסקי החוץ-בנקאי, זאת במקביל לגידול באשראי הבנקאי. כתוצאה מכך, חלה עלייה במשקלו של האשראי הבנקאי.
ברבעון השני של 2008 נמשכה, להערכתנו, מגמת הירידה באשראי החוץ בנקאי, ומאידך נמשך הגידול באשראי הבנקאי. מגמה זו מושפעת מירידה ניכרת בהיקף הנפקות אג"ח חברות, שהתרחשה על רקע המשבר בשווקים הפיננסיים. להערכת דיסקונט, צפויה להימשך במחצית השנייה של 2008 צמיחה איטית באשראי הכולל לסקטור העסקי, וזאת על רקע הצפי להתמתנות בהתרחבות התוצר העסקי. ההאטה הצפויה בצמיחה תלווה בירידה בצרכי ההון החוזר של החברות, לצד ירידה באשראי לפיתוח ולהשקעות. בנוסף, תימשך במחצית השנייה של השנה מגמת הגידול באשראי הבנקאי על-חשבון ירידה במימון החוץ-בנקאי העסקי.
בדיסקונט מעריכים כי מדד יולי צפוי לעלות ב-0.6%, אוגוסט ב-0.3% והאינפלציה ב-2008 תסתכם בכ-4%. הריבית תישאר ללא שינוי עד סוף השנה.