"גלובס" דיווח אתמול על "מאות ישראלים התנפלו ורכשו אופציות CALL על הנפט בעקבות הוריקאן גוסטאב". כוונתם הייתה כמובן להרוויח מהזינוק הצפוי במחיר הנפט בעקבות ההשבתה של מתקני הייצור במפרץ מקסיקו ואולי נזק כבד שייגרם למתקנים אלה ויביא לירידה חדה בתפוקתם להרבה חודשים קדימה.
אלה ש"התנפלו" שכחו את אחד הכללים החשובים והבסיסיים ביותר בהשקעות ובמסחר בניירות ערך וסחורות: המשקיע או הסוחר צריך תמיד לשאול את עצמו האם כל המידע הקיים כבר מגולם במחיר הסחורה, האג"ח או המניה. ייתכן שמחיר מניה ייפול בחדות ללא סיבה נראית לעין ויעלה אחר כך במהירות דווקא לאחר שמתפרסמות חדשות רעות. וזה קורה הרבה מאוד פעמים. הכיצד ? השוק ציפה כמובן לתסריט יותר גרוע וכאשר הוא התבדה התגובה הייתה חיובית.
במקרה של מחיר הנפט וההוריקן "גוסטאב" התשובה היתה ברורה לגמרי: עוד לפני "ההתנפלות" התחזיות דיברו על הוריקאן מדרגה 4 או 5 וחברות הנפט הגדולות פינו את מרבית העובדים מאסדות הקידוח במפרץ כך שהמחיר הנפט כבר גילם את הצפי לתסריט הגרוע ביותר. זאת ועוד, המחיר לא עלה בחדות כפי שהיה אמור לעלות. כנראה שהיו שחקנים לא מעטים (קרנות גידור) שניצלו את העליה במחיר לפרוק סחורה במהירות, בודאי לאחר שהתברר ש"גוסטאב" לא קטלני כל כך.
בכלל, המסחר בנפט שינה לגמרי את הכיוון בחודשים האחרונים: אם עד לתחילת חודש יולי כל ידיעה קטנה על איזשהו עיכוב באספקה בניגריה, פליטת פה של שאול מופז או משהו אחר היתה מקפיצה את מחיר הנפט ב-5% או יותר, הרי שהיום גם ידיעות שליליות יותר שהיו אמורות להרים את המחיר בכמה אחוזים טובים "לא מזיזות" לו. המגמה כרגע ברורה – דרומה (וכתבנו על זה כמה פעמים לאחרונה...). המחיר הולך לרדת ככל הנראה מתחת ל-100 דולר, אולי ל-80-90 דולר בחודשים הקרובים. ואחרי זה...אלוהים גדול. כנראה שהמחיר ישוב לעלות בטווח הארוך שכן כמעט כל הנתונים הכלכליים שתמכו בעליה ל-147 דולר עדיין לא השתנו באופן מהותי. נראה.
הירידה החדה בנפט, אגב, אמורה להיות חיובית לבורסות, אולם אתמול נרשמו ירידות והיום המסחר נפתח באסיה במגמה שלילית. ספטמבר, כידוע, הוא החודש הגרוע ביותר בבורסות (סטטיסטית, בעשרות השנים האחרונות) כך שראוי לנקוט משנה זהירות בשבועות הקרובים.
ולסיום: כבר כמה חודשים מדברים בשווקים על מחיקות ענק שהבנקים הגדולים בארה"ב יאלצו לבצע בעקבות משבר בנדל"ן המסחרי ובכרטיסי אשראי (חובות שאזרחים צברו בשימוש בכרטיסי אשראי ולא יוכלו להחזיר). כנראה שגם כאן מניות הפיננסים כבר מגלמות את התסריט הגרוע מכל שכן מאמרים רבים נכתבו כבר על הנושא. אם כי, בניגוד להתרחשויות בנפט, כאן עדיין קיימת חוסר ודאות גבוהה יחסית שכן אף אחד עדיין לא יודע להעריך בדיוק עד לאן יעמיק המשבר ומתי הוא יסתיים.