קמור מוטורס הוקמה למעשה לפני כשנה כשמספר חברות בנות הועברו מקמור (החברה האם שמחזיקה כעת ב 60% ממניות החברה) לקמור מוטורס. במקביל, הונפקה החברה בבורסה בת"א.
לקמור מוטורס שני תחומי פעילות עיקריים, שעיקרם בישראל ובבולגריה.
1. תחום הרכב
בתחום הרכב קמור מוטורס פועלת באמצעות חברת קמור רכב, שמוחזקת על ידה בשיעור של 96.1% . קמור רכב היא בעלת הזיכיון הבלעדי למכירת מכוניות ואופנועים מתוצרת BMW, אביזרים וחלקי חילוף.
חברה נוספת - קמור אוטו היא חברת בת בבעלות מלאה, שלה זיכיון לא בלעדי להפצת מוצרי BMW בבולגריה. כמו-כן לקמור אוטו זיכיון בלעדי להפצה של רכבי CHERY ומוצרים נלווים בבולגריה, סרביה, מקדוניה ומונטנגרו למשך 5 שנים. בפועל החברה עדיין לא משווקת את הרכבים, והיא צריכה לקבל מספר אישורים ולהקים מערך הפצה ושיווק. קמור אוטו גם מספקת חלפים ושירותי מוסך לרכבי BMW בבולגריה.
2. תחום הצמיגים
פעילות הצמיגים של החברה מבוצעת על ידי חברת קמור ריו.
קמור ריו מחזיקה בכ-74% משתי חברות, קמור אביזרי תנועה ודקה צמיגים אשר מייבאות את צמיגי דאנלופ, יוקוהומה, פולדה, וכן עוד ארבעה מותגי משנה מסין.
החברה מפיצה גם את צמיגי דאנלופ בבולגריה, באמצעות חברת בת זרה. פעילות זו בבולגריה היא די זניחה וכמעט שלא ייצרה הכנסות עד עתה.
כמו כן לקמור רכב בנין וקרקע באזור ירושלים, ששוויו מוערך בכ-20 מליון שח,
ולקמור אוטו קרקע ומבנה בבולגריה שבו ישנו אולם תצוגה, משרדים, מוסך מרכזי ומחסן טכני ומרכז הדרכה, שוויו מוערך בכ-17 מליון שח.
פילוג ההכנסות של החברה לפי תחומי הפעילות הוא כדלהלן:
הכנסות מתחום הרכב מהוות כ-84% מסך ההכנסות של החברה, בעוד ההכנסות מתחום הצמיגים מהווה כ-14% מהכנסות החברה.
אם בודקים את ההכנסות בפילוג גיאוגרפי, בחתך של ישראל/בולגריה, רואים שהכנסות החברה בישראל בתחום הרכב ובתחום הצמיגים מהוות 76% מסך הכנסות החברה, והפעילות בבולגריה, שעיקרה בתחום הרכב, מהווה כ-24% מהכנסות החברה.
קמור מוטורס נסחרת היום לפי שווי שוק של כ 140 מיליון שקל (שער 1100); כאשר בהנפקה היה שוויה 170 מיליון שקל (מחיר מניה של 1335)
דלק רכב, יבואנית רכבי מאזדה ופורד, מהווה קנה מידה טוב (ויחיד) להשוואה כדי לקבל מושג על תמחור קמור מוטורס. אמנם הפעילות שלה הרבה יותר גדולה מאשר קמור מוטורס, אבל הן עוסקות באותו תחום. שווי השוק של דלק רכב עומד על 4.7 מיליארד שקל (שער 5250).
ניתן לראות בטבלה הבאה נתוני השוואה עיקריים. ההשוואה יחסית כמובן ונועדה לקבל אינדיקציה על הרווחיות של קמור ביחס לדלק רכב, אם כי צריך לזכור את היתרון לגודל של דלק שמשפר, מן הסתם, את המרווחים.
|
קמור מוטורס |
דלק רכב |
שיעור רווח גולמי |
16.2% |
16.3% |
שיעור רווח תפעולי |
6.5% |
14.7% |
מכפיל רווח |
6.7 |
11 |
יחס הון למאזן |
25.1% |
31.5% |
תשואה להון העצמי |
23.4% |
81.7% |
הדבר הבולט בהשוואה הוא שקמור רכב נסחרת במכפיל נמוך מאוד יחסית לדלק רכב, ולכך יכולות להיות מספר סיבות:
1. הביצועים – התשואה על ההון העצמי של דלק רכב היא פנטסטית בכל קנה-מידה, כאשר היא גם פחות ממונפת מאשר קמור מוטורס.
2. שיעור חלוקת הדיבידנד – דלק רכב מחלקת מדי שנה כמעט את כל רווחיה כדיבידנד לבעלי מניותה, בעוד שבקמור מוטורס מדיניות חלוקת הדיבידנד היא של לפחות 33% מהרווח השנתי.
3. הוצאות התפעול של קמור מוטורס גבוהות מאוד יחסית למכירות שלה, ניתן לייחס זאת לכך שלחברה בעצם יש שני מרכזי פעילות נפרדים לפעילותה.
4. יתרון לגודל ולמגוון – דלק רכב מוכרת גם את רכבי פורד וגם את רכבי מאזדה,
יש לה פלח שוק גדול בקרב לקוחות מוסדיים וחברות ליסינג, בעוד קמור מוטורס נשענת בעיקר על לקוחות פרטיים.
5. מניית דלק רכב נסחרת במדד ת"א 100, ונהנית מסחירות גבוהה מאוד.
מניית קמור מוטורס נסחרת ברשימת היתר (ואף יצאה מהיתר 120 בעידכון האחרון), והסחירות בנייר נמוכה, דבר שגם יכול לפגוע בתימחור החברה.
לאור זאת, אפשר לומר שיש הצדקה לתמחור הנמוך של קמור מוטורס לעומת דלק רכב.
כעת נחזור לקמור מוטורס עצמה.
הכנסות החברה ברבעון השני גדלו ב18%, והרווח הנקי גדל ב 13% ברבעון השני לעומת הרבעון הראשון. רוב הגידול בהכנסות נובע מעלייה במכירות כלי הרכב בארץ ובבולגריה. בדוחות הרבעון השני מלאי הרכב של החברה גדל באופן משמעותי ביחס לרבעון הראשון, כך שיכול להיות שהחברה הכינה את עצמה למכירות גבוהות ברבעון זה.
לאחרונה מינתה קמור מוטורס את דן חלוץ כמנכ"ל החברה, התקשרה עם חברת מגדל שמעתה תהיה עושת שוק במניות החברה, וחתמה עם קבוצת כדורי הסכם עקרונות לייבוא ושיווק הסכם להפצת רכבי צ'רי בישראל.
כמו-כן בוצעה הפרשה של כ 5 מליון שקל כנגד קבלן שבנה מבנה שבבעלות קמור אוטו בבולגריה. החברה הגישה תביעה נגדית נגד הקבלן בסך של 5.5 מליון שקל.
לסיכום:
לאור הדוחות של דלק רכב שפורסמו לא מכבר, בהחלט ייתכן שגם בקמור מוטורס קצב המכירות יהיה גבוה יותר, ושיעור הרווח התפעולי והנקי יעלה, אם כי, התנהגות המניה בשוק מעידה דווקא על צפי לדוחות פושרים.
לטווח הארוך, ייבוא ושיווק רכבי הצ'רי בישראל ובבולגריה יצריך השקעה גדולה מאוד מצד החברה, ואת הפירות שלה נראה רק עוד שנתיים לפחות.
ייתכן שהמהלך של ייבוא רכבי צ'רי יתברר ככישלון והרבה כסף יירד לטמיון; מצד שני, אם דן חלוץ יעשה לקמור מוטורס את מה שאביהו בן-נון, גם הוא מפקד חיל-אויר בדימוס, עשה ל UMI, ייתכן ונראה עוד מספר שנים את קמור מוטורס ברמות תימחור שונות לגמרי.
לאחר פרסום דוחות רבעון שלישי אפרסם עדכון לסקירה,
אין בכתוב לעיל המלצה לקניית ניירות ערך של החברה,
הכותב מחזיק בניירות ערך של החברה ועשוי לפעול בהם מעת לעת.