מניית ניסן בצניחה חופשית. שווי החברה התכווץ ב-50% בחודשיים האחרונים ל-35 מיליון שקל, ולא ברור אם הוא הגיע לרצפה.
הצרה של ניסן היא המינוף הגדול. החברה גייסה לפני שנה אגרות חוב בהיקף של 147 מיליון שקל, כדי לרכוש את השליטה בספאנטק, העוסקת בייצור בדים לא ארוגים. ניסן החזיקה (בשרשור) כ-40% מספאנטק והגדילה את אחזקתה לכ-80% מהחברה, בתמורה לכ-115 מיליון שקל.
אז, אגרות החוב לא היו סחירות והריבית עליהן היתה 6% וכן היתה תוספת (מעין קנס) של 3% בגלל חוסר הסחירות הזו. היום האיגרת נסחרת בתשואה של 16%.
הסיבה לכך היא תוצאות בינוניות לספאנטק שלאחרונה דווקא משתפרת וירידת שוויה למצב שמעמיד בסימן שאלה את יכולתה של ניסן לשרת את החוב. ניסן אמנם זה לא רק ספאנטק – יש לה פעילויות בתחום החבישה ואחזקה ב-MCS, אך עדיין ספאנטק היא בהערכה גסה 90% מניסן, אם לא יותר מכך.
ספאנטק נסחרת בשוק ב-180 מיליון שקל ושווי האחזקה של ניסן בספאנטק הוא סביב 140-145 מיליון שקל. החוב של ניסן לבעלי המניות הוא 140 מיליון שקל, ולמרות שיש עוד סעיפים במאזן (לטוב – נכסים, ולרע – התחייבויות), התמונה שבגדול מתקבלת היא חברה שמסתובבת סביב האפס, אם כי, אפשר לומר שמדובר באופציה על ספאנטק ולכן יש לה כמובן ערך מסוים.
המצב יכול להשתנות במהירות, ויש מקום לאופטימיות – ספאנטק משתפרת אחרי הבעיות שבהטמעת קו הייצור החדש בארה"ב ונראה שגם מחירי המוצרים שלה במגמת עלייה, אחרי שהיא סבלה בשנה האחרונה מעלייה במחירי חומרי הגלם.
בינתיים, ניסן בבעיה. היא אינה עומדת באמת מידה פיננסית שהתחייבה כלפי בעלי אגרות החוב. היא טוענת שזה ישתפר (עם יישום התקינה הבינלאומית), אך בעלי אגרות החוב יכולים לבקש פירעון מיידי של אגרות החוב. אלא שגם הם במלכוד – בקשה כזו עשויה רק להחמיר את המצב.
באסיפת בעלי האג"ח מלפני מספר ימים טענה החברה כי יש לה יכולת לשלם את הריבית השוטפת על האג"ח דרך דיבידנדים מספאנטק (למרות שספאנטק לא ממש עמוסה במזומנים ועדיין גם לא ברווחים שוטפים), וכן היא אמרה שהיא עשויה לממש חלק מאחזקתה בספאנטק כדי לשרת את תשלומי הקרן (בעוד מספר שנים).היא כמובן לא צריכה 80% בשביל לשלוט בספאנטק.
הגופים המוסדיים ביקשו מתווה ברור יותר והחברה אמורה תוך שלושה שבועות להסביר בדיוק איך היא מתכוונת לשרת את החוב.
אנחנו נעקוב