כשהראל קנתה את פיא היא קיבלה נדוניה – מניות איי.אי.אס (IES), שפזורות כמעט בכל הקרנות נאמנות. מדובר בהרבה מניות, מעל 25% מהחברה ששוות כיום מעל 30 מיליון שקל. בשלב הראשון הראל נהנתה מההימור של פיא - המניה עלתה והתשואות בהתאם, אבל זה לא החזיק מעמד זמן רב. בחודשיים האחרונים צנחה מניית איי.אי.אס ב-50%, ומתחילת השנה היא כבר ירדה ב-30%, ובעקבותיה ירדו התשואות של קרנות רבות מקבוצת הראל-פיא.
ככה זה שמהמרים על איי.אי.אס וזה בסדר אם אתם לא מכירים אותה, למרות שהיא כאן משנות ה-90' היא לא הספיקה להרשים במיוחד, לפחות לא אותנו. חברה שמזגזגת בין פעילויות ומקפצת בין רווחים להפסדים. השווי שלה כעת כ-130 מיליון שקל, והיא כבר נסחרה כאמור פי שתיים.
מנתוני Hon.co.il עולה כי הראל מחזיקה את איי.אי.אס בעשרות קרנות שלה וכאלו שלכאורה לא אמורות (אם כי יכולות) להחזיק בנייר הזה .
הנה למשל - קרן ת"א 100 שמחזיקה 3.4% (בסוף אוקטובר) מסך נכסיה במניה;
קרן פיא תיק אג"ח + 10 (שגם מוכרת בתור פיא מק"מ + אסטרטגיות וקודם הראל פיקדון) שמחזיקה ב-1.8% מנכסיה במניה זו (בחודש הקודם זה היה 4%, פי 2 מטבע) .
מה לקרן שקלית ולאיי.אי.אס, למה קרן שקלית שיש למנהל שלה אפשרות להחזיק בנתח מסוים (קטן יחסית) במניות בוחר להחזיק באיי.אי.אס יותר בטבע?
טוב, אלו אחזקות עבר, צרות עבר, הנחמה כאן שהמניה ירדה ובהתאמה חלקה בנכסי הקרנות.