ביום חמישי שעבר, בשעה 15:30 החלה צניחה במניית אבגול שנסחרת בבורסה בת"א. בפתאומיות ובמהירות צנחה מניית החברה ב-20% וסגרה בירידה של 12.5% למחיר של 2.49 שקל המבטא שווי חברה של 743 מיליון שקל.
המחזור במניה – 12.5 מיליון שקל מלמד שזו לו נפילה מקרית – הכסף מדבר: משהו רע קרה בחברה או בסביבה העסקית שלה.
ואכן, מצאנו הסבר לתעלומה – אבגול המייצרת בד לא ארוג לשוק ההיגיינה פשוט עשויה לאבד לקוח מהותי. קובידיין (Covidien – סימול COV) שפוצלה מטייקו (במסגרת הפיצול המשולש) מוכרת את חטיבת מוצרי הקמעונות שלה בתחום ההיגיינה, חטיבה שהיתה במשך שנים לקוח מהותי של אבגול.
החטיבה הזו רכשה מאבגול בתשעת החודשים הראשונים של השנה ב-59 מיליון דולר (בתקופה המקבילה ב-74 מיליון דולר) והיא אחראית על 33.5% מהכנסותיה של אבגול.
המספרים האלה בסיכון עצום עכשיו , בגלל שהרוכשת היא לא אחרת מאשר מתחרה ראש בראש באבגול - First Quality האמריקנית.
אבגול שאינה מוכרת מוצרים למשתמש הסופי, אלא לחברות שמשתמשות לרוב במוצר כמותג פרטי, מצליחה ברבעונים האחרונים להגדיל הכנסות אצל הלקוח המוביל שלה – פרוקטר אנד גמבל שרכש בתשעת החודשים הראשונים ב-65 מיליון דולר (כ-42.5% מההכנסות), לעומת 53 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. השאלה, אם הגידול מול פרוקטר יכול לקפוץ מדרגה ולקזז באיזשהו אופן את הירידה הצפויה מול קוביידין. זה ממש לא טריוויאלי, ולכן השוק הצביע ברגליים. עם זאת, יש לומר, שאבגול טענה בעבר שהיא מייצרת במלוא תפוקה והמגבלה היחידה שיש לה היא בייצור. משמע, אם היא היתה מייצרת עוד היא היתה מוכרת.
כך או כך, בשורה התחתונה, אבגול עשויה לאבד לקוח שמהווה 33.5% מההכנסות, ההשפעה על הרווח עשויה להיות הרבה יותר גבוה – זה יכול לכווץ את הרווח בעשרות רבות של אחוזים ואפילו לאפס את הרווח, אלא אם החברה תשיג לקוחות חדשים ו/או תגדיל את פעילותה מול הקיימים.
ולתוצאות – ברבעון השלישי של השנה הסתכם הרווח של אבגול ב-4.7 מיליון דולר, על הכנסות של 60.1 מיליון שקל לעומת רווח של 3.5 מיליון דולר על הכנסות של 60.1 מיליון ברבעון המקביל. השיפור ברווח אינו מגיע מסיבות תפעוליות, אלא מירידה בהוצאות המימון וירידה בהוצאות המס. בתשעת החודשים הראשונים הרוויחה החברה 15.2 מיליון דולר על הכנסות של 177 מיליון דולר, בהשוואה לרווח של 11.5 מיליון דולר על הכנסות של 168.9 מיליון דולר בתקופה המקבילה. גם כאן השיפור לא מגיע מסיבות תפעוליות. ברמה התפעולית יש קיפאון – רווח תפעולי של כ-26 מיליון דולר.