ביום שישי הודיעה אינקרדימייל (MAIL) כי גוגל (GOOG) הפסקיה את שיתוף הפעולה עמה. אינקרדימייל שאחראית על כל מיני צורות ופרצופים מחייכים ומדברים בדואר שאתם מקבלים ובתוכנות המסרים שלכם, מסרה כי ענקית האינטרנט הודיעה לה יומיים קודם כי אינה מעוניינת להמשיך עמה בתוכנית ה- AdSense.
התוכנית הזאת, היא תוכנית פרסום מקובלת באתרים קיימים, כאשר מדובר על מודל הכנסות שיתופי. ההכנסות מההפניות דרך התוכנית לאתרים מתחלקות בין גוגל לשותפים, ובמקרה הזה אינקרדימייל.
אינקרדימייל מאוד רגישה להסכם עם גוגל. ההכנסות מפרסום הפכו משנת 2006 לחלק משמעותי מהכנסותיה, והן היוו את מנוע הצמיחה המשמעותי של החברה בשנה האחרונה.
בשנת 2006 היוו ההכנסות מפרסום כ-2.4 מיליון דולר מתוך כ-10.9 מיליון דולר – כ-20%, והחלק שלהן בהכנסות רק הלך וגדל. ברבעון השלישי של 2007 הסתכמו הכנסות החברה ב-4.6 מיליון דולר, והחלק של הפרסום ב-47% ובתשעת החודשים הראשונים של 2007 ב-13.3 מיליון דולר וחלק הפרסום מוערך ב-40%.
הרוב הגדול של ההכנסות מפרסום מגיע מהתוכנית עם גוגל. על פי ההערכות בין 80% ל-85% מהכנסות הפרסום מגיעות מגוגל, ומכאן שהפסקת שיתוף הפעולה עם גוגל תביא לאיבוד של 30% עד 40% מההכנסות. זה נורא, אבל זה עוד לא הכל. על ההכנסות האלו כמעט ואין הוצאות. מבנה ההוצאות במודל של פרסום הוא מאוד רזה, וזה אומר שהפגיעה תורגש מאוד בשורה התחתונה.
ובכלל, אינקרדימייל צולעת ברבעונים האחרונים. הצמיחה כבר לא מרשימה, ובמקביל לגידול בעלויות, החברה מאכזבת בשורה התחתונה. ברבעון השלישי של 2007 היא הרוויחה (פרופורמה) 518 אלף דולר, על הכנסות כאמור של 4.6 מיליון דולר. ברבעון המקביל ב-2006 היא הרוויחה יותר – 750 אלף דולר למרות שההכנסות הסתכמו בפחות – 2.6 מיליון דולר.
בתשעת החודשים הראשונים של 2007 הרווח הסתכם ב-2.3 מיליון דולר על הכנסות כאמור של 13.3 מיליון דולר, בהשוואה לרווח של 1.9 מיליון על הכנסות של 6.9 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב-2006. השחיקה במרווחים וההערכות החלשות להמשך, הורידו את מניית החברה עם פרסום התוצאות ברבעון השלישי מרמה של 7 דולר שביטאה שווי (בדילול מלא) של כ-70 מיליון דולר, לרמה של כ-5 דולר, שביטאה שווי של כ-50 מיליון דולר. רגע לפני ההודעה על ביטול ההסכם נסחרה המניה ב-4.5 דולר, ובעקבות הביטול היא צנחה ב-29% ל-3.2 דולר, המבטא שווי של כ-32 מיליון דולר.
בקופת החברה (לרבות השקעות לזמן ארוך) כ-28 מיליון דולר, אבל מנגד יש לה התחייבויות ללקוחות לאספקת מוצרים והתחייבויות אחרות, כך שהמזומנים לא מעידים על שווי פיננסי נטו. ההון העצמי מהווה אינדיקציה קרובה יותר – כ-25 מיליון דולר.
לכאורה, המחיר הנוכחי המבטא שווי של 32 מיליון דולר הוא רצפה, בהינתן ההון העצמי והמזומנים, אבל זה רק לכאורה. חברות שמאבדות סגמנט של 40% מההכנסות במיוחד שמדובר בסגמנט עם מבנה הוצאות רזה, מאבדות גם הון. אין ניסים גם לא בתחום האינטרנט. קשה להעריך את גודל הפגיעה ואת התוצאות הצפויות של אינקרדימייל ברבעונים הבאים. היא עשויה להשיג תחליף לגוגל, אבל זה יכול לקחת זמן ובכל מקרה לא יהיה שקול לגוגל המובילה העולמית בתחום הפרסום באינטרנט. מה שברור שההפסדים מעבר לפינה, והנה משחק תחזיות לא מחייב. אם החברה תאבד 1.5 מיליון דולר מהכנסותיה (כשליש על פי הרבעון השלישי), ועל הכנסות אלו היא יש הוצאות משתנות (כאלו שהיא יכולה לחסוך) במסגרת עלות המכר של 150 אלף דולר ברבעון ובמסגרת העלויות התפעוליות של 250 אלף דולר (והנחנו כאן חיסכון (הפחתת עלויות) לא קטנה) הרי שההשפעה על השורה התחתונה היא מעל 1 מיליון דולר, וזה יעביר את החברה להפסד של כחצי מיליון דולר ברבעון. זה לא תרחיש פסימי ביותר, זה גם לא תרחיש אופטימי ביותר – איפשהו באמצע.
ולסיום – שאלה – למה לכל הרוחות החברה מחזיקה בבטן מידע כה חשוב. היא קיבלה את ההודעה מגוגל ב-9 בינואר והעבירה לציבור רק ב-11 בינואר. אמנם, בדקנו את המחזור והתנודה במניה ביומיים האלו בשוק ולא נראה שהיה משהו חריג, ובכל זאת – למה העיכוב?