מניות חברות הברוקרים והחיתום רשמו ירידות חדות מאוד בחודשים האחרונים, כאשר במקרים מסויימים נחתך שווי השוק של החברות ביותר מ-50%.
אחת החברות שנפגעו מהתיקון החד והחולשה בבורסה היא פועלים אי.בי.אי. (סימבול פאי). הנפילות בבורסה בחודשים האחרונים והתייבשות שוק ההנפקות חתכו את מחיר המניה משיא של 26.2 שקל לפני כשמונה חודשים ל-10.25 שקל היום, התרסקות של כ-60%.
החולשה בשוק ההון, שהחלה ברבעון השלישי של 2007, הקטינה משמעותית את מחזור ההכנסות של החברה. ברבעון השלישי רשמה פאי ירידה של 26% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל ב-2006 לכ-22.58 מיליון שקל אולם לעומת הרבעון השני של 2007 מדובר בנפילה מצוק – ירידה של כ-52%. הירידה החדה בהכנסות צפויה להימשך לתוך הרבעון הרביעי וכפי שזה נראה כרגע, גם לתוך הרבעון הראשון של 2008.
בשורה התחתונה דיווחה החברה על רווח של 8.2 מיליון שקל ברבעון השלישי, לעומת רווח של כ-14 מיליון שקל ברבעון המקביל - ירידה של 41%. לעומת הרבעון השני של 2007, בו רשמה החברה רווח נקי של כ-23.8 מיליון שקל, מדובר בנפילה של 65.6% ולעומת הרבעון הראשון של 2007 ירידה של כ-77%.
הנפילה במניה קיצצה את שווי השוק של החברה לכ-194 מיליון שקל, לעומת הון עצמי בהיקף של כ-134.4 מיליון שקל. לחברה מזומנים בהיקף של כ-42 מיליון שקל בקופה והשקעות לזמן קצר בהיקף של כ-60.4 מיליון שקל.
בהתבסס על תוצאות הרבעון השלישי, שהיה חלש, החברה נסחרת במכפיל 6. לכאורה נמוך ואטרקטיבי אולם המכפיל במקרה הזה ממש לא משנה שכן אם המצב בשווקים ימשיך להידרדר מכפיל 6 עלול להראות גבוה בעוד חודש-חודשיים. למעשה, צריך לבדוק את הרווח המייצג של החברה על פני זמן. אז בדקנו - בשלוש השנים האחרונות הרווח הוא 65-70 מיליון שקל בשנה; בשבע השנים הקודמות - מ-1998 ועד 2004 הרווח הממוצע 14 מיליון שקל. בעשר השנים האלו הממוצע הוא סביב 30 מיליון והוא לוקח בחשבון כמה שנים גרועות, ואגב החברה הצליחה בכל שנה להרוויח - גם בשנים הכי גרועות. כשמסתכלים על זה ומאמינים (וזה לא בטוח) שמיקומה של פועלים אי.בי.אי כמובילה או כאחת המובילות בשוק החיתום מובטח, מעריכים שיש אפסייד גדול במניה.
אז האם הנפילה במניה מוצדקת או שמדובר כאן בהזדמנות קניה לטווח הארוך? התשובה, כרגיל, אינה פשוטה ותלויה בהרבה גורמים. נכון, יש נפילה כואבת בהכנסות וברווחים אבל מנגד, החברה נותרת רווחית גם בזמנים קשים ונוהגת לחלק מרבית רווחיה על בסיס רבעוני ובכוונתה להמשיך בכך. במהלך 2007 חילקה פאי לבעלי מניותיה סכום מרשים של כ-82.5 מיליון שקל.
מנגד, החברה נוהגת לרכוש ניירות ערך בחלק מההנפקות שהיא מנהלת ומשתתפת, ונותרת לאחר מכן חשופה לסיכונים הכרוכים באחזקתם. כך, עליה של כחצי אחוז בשיעור הריבית במשק מביאה להפסד של כחצי מיליון שקל בסעיף ההשקעות של החברה. ירידה של כ-10% במדד מניות היתר תוביל להפסד של כ-1.4 מיליון שקל. לשינויים בשער החליפין דולר-שקל השפעה מועטה בהרבה על השקעות החברה.
ברבעון השלישי של 2007 רשמה פאי הפסד של כ-7.1 מיליון שקל כתוצאה מירידה בערכם של ניירות ערך שהחזיקה החברה.
עליית הריבית בארץ והנפילות בבורסה ישפיעו, אם כן, על תוצאות החברה ברבעון הרביעי ואולי גם ברבעון הראשון השנה, בנוסף להתייבשות שוק ההנפקות. זה בטווח הקצר. בטווח הארוך, עם זאת, צפויה הריבית בארץ להתייצב ככל הנראה סביב רמתה הנוכחית והבורסה....כן, כנראה שגם היא תתאושש בטווח של שנה-שנתיים קדימה, או אולי לפני כן, אם הצמיחה במשק הישראלי והעולמי תימשך. כשזה יקרה, שוק ההנפקות יתעורר לחיים ומניות חברות הברוקרים והחיתום יחזרו לטפס.
בינתיים המגמה השלילית נמשכת ואף מחריפה. במניית פאי, בניגוד להרבה מניות אחרות בשוק המקומי, עדיין לא נצפו רכישות ערות של בעלי עניין. אולי כשזה יקרה נדע שהתחתית מתקרבת.