הנהלת בנק המזרחי טפחות הציגה, במפגש עם אנליסטים שערכה בשבוע שעבר, את הישגיה בשנים האחרונות וציינה כי היא מציבה יעד של 18% תשואה להון בשנת 2012. לאחר תשואה של כ-9.5% ב-2004 וכ-13.5% כיום (שלושה רבעונים ראשונים של 2007) היעד נראה מעט מנותק. אבל, הוא אולי אפשרי - בזכות טריק מעין חשבונאי ובזכות החוזקה של הבנק אצל הלקוחות הפרטיים ששם הסיכון והרווח גדוליים יותר.
והנה הטריק - מזרחי-טפחות מקבל רוח גבית מתקנות באזל 2 שנמתייחסות לסיכון האשראי בבנקים ולדרישות הלימות ההון. הבנק המוטה יותר לכיוון השוק הקמעונאי יהנה מיחס כיסוי חוב נמוך יותר במגזר הקמעונאי. ההון שהוא ידרש כנגד הפעילות הקמעונאית יהיה נמוך יותר מההון שהוא נדרש לפעילות כיום. מדובר בהרבה - סדר גודל של עד 1% של הלימות הון. הלימות ההון של הבנק עומדת על 11.2% והמשמעות היא שהוא יוכל להגדיל פעילותו ב-10% לערך ועדיין לשמור על טווח הלימות ההון ההיסטורית.
במילים אחרות, סדר גודל של 10% מהתשואה היא תודות לבאזל. אבל, האמת שזה יכול להיות יותר מזה - כי המכנה של חישוב התשואה להון שעליו מדברים בבנק הוא כמובן ההון העצמי ולא ההון הנחשב לצורך הלימות ההון. ההון העצמי קטן יותר - מכנה קטן יותר מביא לתשואה גדולה יותר. בקצרה, נסכם שזה יכול בקלות להניב 2% של תשואה לבנק.
כך או אחרת, בשנים האחרונות נהנה הבנק, כמו שאר הבנקים במשק הישראלי, מהצמיחה החזקה ומהגידול בפעילות בשוק ההון שהקלו על גיוס לקוחות חדשים, הרחבת תיק האשראי וצמצום בהיקפי החובות המסופקים. מצב זה, כידוע, השתנה בחודשים האחרונים ואף אחד אינו יודע להגיד כעת היכן יסתיים התיקון בשוק ההון ובכמה יואט קצב הצמיחה השנה ואולי גם בשנה הבאה.
יעד התשואה השאפתני של ההנהלה, בראשות אלי יונס, מדבר על תשואה הנובעת מפעולות שוטפות בלבד, ללא רווחי הון חד פעמיים. ב-5 השנים הקרובות, עד להשגת היעד הרצוי, מתכוון בנק המזרחי-טפחות לשמור על יחס הלימות הון של לפחות 11.2%. בבנק מתכוונים גם להמשיך במדיניות חלוקת דיווידנד בשיעור של 40% מהרווח השוטף ו-80% מהרווח מפעולות בלתי רגילות, כלומר מרווחי הון שייווצרו לבנק.
אחד ממנועי הצמיחה של הבנק היה גיוס לקוחות חדשים: כ-31 אלף ב-2006, כ-40 אלף לקוחות ב-2007 ומתחילת השנה קצב של כ-200 לקוחות חדשים ביום. בנוסף, רשם הבנק גידול שנתי ממוצע של 48% בפעילות הנגזרים בשנים האחרונות ושיפור את היעילות התפעולית. כל אלה, כאמור, יהיו קשים הרבה יותר להשגה בשנים הקרובות.
הבנק גם פועל לשמור על נתח השוק שלו בתחום המשכנתאות, כ-30% כיום. בנוסף, מבסס המזרחי-טפחות את תוכנית הצמיחה על רכישת בנק יהב, שלקוחותיו הם עובדי מדינה. הנהלת הבנק מקווה להשיג גידול של 8% בהכנסות לעומת עליה קטנה יותר של כ-4% בהוצאות, ובכך להגיע ליעילות תפעולית של 53%.
כיום עומד יחס השווי שוק להון העצמי של הבנק על כ-1.12, לאחר שמניית המזרחי נפלה בחודשים האחרונים בכ-17% מהשיא אותו סימנה בחודש מאי 2007. מחירה כיום 27.20 שקל לעומת 32.74 שקל בשיא.
בשורה התחתונה: המדיניות השמרנית של הנהלת הבנק, מדיניות חלוקת הדיבידנדים ותנאי השוק הלא פשוטים יקשו על ההנהלה להשיג את היעד שנקבע ל-2012, אם כי גם תשואה נמוכה יותר, נניח של 16% על ההון, תוצג מן הסתם כהישג בהשוואה למצב לפני 3 שנים. הנהלת הבנק אמינה יחסית לבנקים האחרים (בארץ ובעולם) אולם המצב הלא פשוט בשוק בכלל ובמניות הבנקים בפרט לא משאיר הרבה ברירות אלא להמתין בסבלנות לפני שרוכשים את מניות המזרחי-טפחות.