ענקית האינטרנט, גוגל (GOOG) נוגעת בשיא של כ-570 דולר ושווי של כ-180 מיליארד דולר. החברה המדהימה הזו צפויה בשנה הבאה לייצר הכנסות של 15.7 מיליארד דולר, בהשוואה להכנסות צפויות של 11.5 מיליארד דולר השנה. צמיחה של כ-36.5% בשעה שענקיות אינטרנט אחרות – יאהו ו-eBay צפויות לצמוח ב-16% ו-18% בהתאמה. זהו בהחלט גידול מרשים, במיוחד במספרים הגדולים של גוגל. אחרי הכל, ככל שהחברה גדולה יותר כך קשה לה לצמוח, ואמנם, קצב הצמיחה של גוגל יורד באופן טבעי בשנים האחרונות – כ-50% השנה, 70% לערך לפני שנתיים, אבל זה עדיין מרשים לכל הדעות.
מה שאפילו מרשים יותר זה הרווחיות. בשנה הבאה צפויה גוגל להרוויח, על פי קונסנזוס התחזיות 6.1 מיליארד דולר (19.5 דולר למניה) שהם 38.8% מההכנסות – שיעור רווחיות בהחלט יוצא דופן, אם כי נמוך מהצפי לשנה הנוכחית בגלל גידול בהוצאות וירידה מסוימת במרווחים. השנה צפויה גוגל לדווח על רווח של 4.8 מיליארד דולר (15.2 דולר למניה), שהם 41.6% מההכנסות.
המספרים היפים של גוגל מיוחסים למודל העסקי הבריא שלה. מיליונים, למעשה מאות מיליונים של משתמשים, ובקרוב זה יגיע למיליארד, מייצרים בשבילה הכנסות דרך גלישה באינטרנט ושימוש במנוע החיפוש של החברה. בצד התוצאות האיכותיות של החיפוש, מפורטים קישורים ממומנים. כל הקלקה על קישור כזה מכניס לגוגל כסף – בין 10 סנט לעשרות דולרים (במקרים נדירים). כן, פשוט וגאוני – אנחנו מחפשים ומקליקים על לינק ממומן והגופים (אתרים) שאליהם אנחנו מגיעים משלמים לקופה התופחת של גוגל. אבל, זה לא כל כך פשוט כמו שזה נראה. הרבה אנשים לא מודעים שמדובר בקישורים ממומנים, או שלא מבינים את המשמעות ונכנסים כי הקישור המסוים קפץ להם ראשון לעיניים. אבל, זה עוד ניחא. הבעיה הגדולה היא מה שמכונה - הונאת ההקלקות. תחשבו שחברה מסוימת רוצה להזיק למתחרה שלה ולעלות את הוצאות הפרסום של המתחרה שלה. יש לה דרך מצוינת לעשות זאת: היא יכולה להושיב אנשים או לפתח תוכנה שמקליקה באופן שוטף על הלינק הממומן של המתחרה וכך ליצור הוצאות גבוהות. זאת הונאה של ממש, וגוגל לא מתגברת עליה לחלוטין. היא יוצרת מנגנונים שיווסתו את התופעה, אבל חייבים לומר, זה לא ממש האינטרס הכלכלי שלה. מבחינתה שכולם יקליקו וכמה שיותר כך טוב יותר.
על פי הערכות שונות ההונאות עשויות להגיע בין 10% ל-20% ויש אומרים שאף יותר מסך ההכנסות של גוגל. זה לא אומר שגוגל לא חברה מדהימה, וזה לא אומר שהמניה לא תמשיך צפונה, אבל זה אומר שיש "חור שחור" בתוצאות של החברה – הכנסות מסוימות שהיא מכירה בהן והן לא הכנסות אמיתיות. מתישהו זה יתפוצץ בפרצוף. זה יכול להיות עם הגברת הלחץ מצד האתרים לפתירת הבעיה הזו, וזה יכול להיות במקביל להתרחבות טכנולוגיות החיפוש המתקדמות. כבר היום יש חברות שמספקות חיפוש לפי הצלחה. האתרים לא משלמים על כל הקלקה על לינק ממומן, אלא רק עם הגולש מתעניין, פונה או רוכש את הישרות או המוצר. החיפוש המתקדם הזה הוא עדיין בחיתולים, אבל כשזה יתפוס תאוצה גוגל תהיה חייבת לצאת בגרסה משלה לטכנולוגיה הזו, או לפתור באופן מוחלט את הונאת ההקלקות, וזה - גם יעלה כסף וגם יקטין את ההכנסות.