מיטרוניקס היא סיפור הצלחה. חברה מקומית שמפתחת רובוטים לניקוי בריכות שהפכה למובילה עולמית. התוצאות שלה משתפרות משנה לשנה – בתשעת החודשים הראשונים של 2007 היא הרוויחה 68 מיליון שקל על הכנסות של 219 מיליון שקל בהשוואה לרווח של 50 מיליון שקל על הכנסות של 195 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב-2006.
המניה שלה זינקה בפחות מארבע שנים פי שבע למחיר של כ-7 שקל (בשיא לפני כצי שנה היא נשקה ל-10 שקלים). השווי שלה 670 מיליון שקל.
מנהלי קרנות הנאמנות אמנם משקיעים במיטרוניקס אבל במינון לא מרשים, למעט – קרנות ירושלים מקבוצת מיטב (מיטב רכשה את חברת הקרנות של בנק ירושלים). האחזקות של קרנות ירושלים במיטרוניקס חריגות ואתם יכולים להתרשם בעצמכם מהמידע באתר הקרנות – Hon.co.il שמעודכן לדיווחי הקרנות מהימים האחרונים (נתונים לחודש דצמבר על הרכבי הקרנות).
האחזקה של קרן היתר של ירושלים במיטרוניקס מסך נכסי הקרן מהווה 8.2%; קרן ת"א 100 של ירושלים מחזיקה 8% מנכסיה במיטרוניקס; ירושלים 75 מחזיקה 7.9% מנכסיה במיטרוניקס וירושלים מעו"ף מחזיקה 7.8%. פשוט המון ולא בהכרח מתקשר לשם של הקרן – מה למיטרוניקס ולמעו"ף? ובכן, זה בהחלט לגיטימי. מדיניות הקרנות מאפשרת גמישות ובמיטב לא עוברים על הכללים. זה גם היסטורית דווקא תרם לקרנות, אבל האם זה נכון מבחינת המשקיעים? הם יודעים במה הם משקיעים רק לפי השם של הקרן כשבפועל הם מקבלים משהו מעט שונה.
זה בולט במיוחד בקרן ירושלים נדלן. קרן עם ביצועים טובים, יש לומר, אבל מה האחזקה הבולטת בקרן? נכון, מיטרוניקס עם אחזקה של 9%? מה לנדל"ן ולמיטרוניקס? גם אם מתאמצים מאוד, מוצאים רק קשר קלוש- בריכות בבתים חדשים צריכים רובוטים לניקוי – לא ממש הסבר רציני (ההסבר כמובן שלנו).
זה נראה לא ממש ראוי שקרן נדלן משקיעה במיטרוניקס. זה כאמור לגיטימי – יש לקרן גמישות בהשקעות שלה, אבל זה מאוד צורם. בינתיים, לאף אחד לא אכפת – הקרנות מספקות את הסחורה, אבל מה היה קורה אם מיטרוניקס היתה יורדת ואיתה התשואות של קרנות ירושלים?
אז השוק היה מתעורר וצולב את ירושלים. זה בטח לא מתקרב למקרה של קופות הגמל של פריזמה, אבל המניע הוא זהה – השגת תשואה עודפת – כאן זה כשר, אבל זה לא מריח טוב.