גפן השקעות הינה גלגולה של דגם מערכות. דגם, שישבה בפארק אפק, עסקה בפיתוח מערכות ופרוייקטים להדרכה מקצועית, ופיתוח מערכות לטכנולוגיה חינוכית באמצעות מחשב. החברה עברה הרבה תהפוכות מאז הפכה לציבורית בשנת 1991, אולם בשנים האחרונות, החל משנת 2004, חלה ירידה משמעותית בהכנסות שהחברה רשמה, ואם ב 2004-2005 עוד הצליחה החברה לשמור על רווחיות זעומה, ב 2006, החברה עברה להפסד משמעותי מבחינתה, ולפעילות החברה לא הייתה הצדקה כלכלית.
הבעלים, שראו את המצב, ניסו למכור את החברה. ניסיון ראשון באמצע 2007 למכירה לחברה בשליטתו של אדם אופק (ISG). לאחר חודש של משא ומתן, הודיעה דגם כי העיסקה עם ISG בטלה, ותחת זאת נכנסה החברה להסכם עם רו"ח ירון ייני, באמצעות חברת אפסווינג שבשליטתו. ישראל אשר, הבעלים, החזיק 78% ממניות החברה, ואלו נקנו ממנו ע"י אפסווינג בתמורה ל 1.49 ₪ למניה. ייני הכניס כשותפה לרכישת דגם את גילאון, שסיפקה לו מימון לרכישה, וזו רכשה 28.2% מהון המניות של דגם בתמורה לפי מחיר של 1.55 ₪ למניה. בדצמבר 2007 הושלמה מכירת פעילות דגם, לחברה פרטית של בעל העניין הקודם, ודגם הפכה להיות שלד ציבורי.
שם החברה הוחלף לגפן השקעות סווינג, ובחודש ינואר בוצעה הקצאה פרטית של מניות ל 2 ניצעים, משה שגיא וניר ישר, לפי מחיר של 1.5 ₪ למניה. (בעת ההקצאה מחיר המניה עמד על 1.87). התמורה כנגד הקצאת מניות זו הגיעה ל 1.02 מליון ₪, והיא נועדה לשפר את ההון העצמי של החברה, על מנת שמניות החברה לא יעברו להיסחר ברשימת השימור. היות שהדוחות האחרונים של החברה מספטמבר 2007 כוללים את הפעילות הקודמת והגירעון בהון שהיה לה, לא ידוע מה מצב ההון העצמי של גפן השקעות, אולם ניתן לשער שהוא באזור ה 2 מליון ₪.
אתמול החברה יצאה בהודעה מעניינת – אפסווינג וגילאון מנהלות משא-ומתן מטעם החברה, עם יזם נדלן מארה"ב בשם Leib Puretz, אשר אמור להכניס לחברה נכסים בשווי נקי של לא פחות מ 100 מליון דולר, תמורת הקצאת מניות שיקנו לו 90% מסך המניות של החברה. בהודעת המשך פירסמה החברה כי נכסי הנסלן צפויים להיות נכסי נדלן במדינת ניו-יורק, אשר חלקם הם נדלן יזמי, וחלקם נדלן מניב. החברה מציינת גם שעוד לא הוחלט אילו נכסים בדיוק יעברו לגפן.
מה יהיה המצב במניית גפן, אם ההקצאה הזו תצא אל הפועל ? כיום הון המניות של גפן הוא 8,241,500, המתחלק בצורה הבאה: 34.47% - ירון ייני 25.72% - גילאון 8.25% - משה שגיא טיילור וניר ישר (היות ולא עברו 5% אחזקה, נכללים באחזקות ציבור). 31.56% - ציבור במחיר מניה של 1.57 (מחיר הפתיחה היום), שווי השוק של החברה הינו 12.9 מליון ₪.
לאחר ההקצאה, אם תתבצע לפי מה שנרשם בהודעה, המצב ייראה כך: הון המניות של גפן יעמוד על 82,415,000 מניות, שיתחלק בצורה הבאה: 90% - Leib Puretz 3.44% - ירון ייני 2.57% - גילאון 0.82% - משה שגיא טיילור וניר ישר 3.15% - ציבור
במחיר מניה של 1.57, שווי השוק של החברה יהיה 129.3 מליון ₪. על פניו נראה שיש כאן מקום לאפסייד משמעותי, כיון שהנכסים שלייב מתעתד להכניס לחברה הם בסך 100 מליון דולר לפחות, שהם (נכון להיום) 345 מליון ₪, אלא שיש כמה דברים בעיסקה הזו, שרב הנסתר על הנגלה בהם.
ראשית, איזה אינטרס יש למשקיע מארה"ב, להעביר את הנכסים שלו תחת חברה הרשומה בישראל? שנית, ניתן להבין מההודעה, כי למשקיע יש פורטפוליו של נכסי נדלן, שאת חלקם הוא יעביר לגפן השקעות. מנין לבעלי המניות לדעת, אילו נכסים בדיוק הוא מעביר? אולי אילו הנכסים הפחות טובים בפורטפוליו שלו, ואת הסיכון עליהם הוא מעדיף להעביר לחברה הישראלית? הרבה סימני שאלה, מעט מדי עובדות.
ניסינו לבדוק מי הוא אותו Leib Puretz. לייב, 62, נולד בברוקלין ניו-יורק, שם הוא גר עד היום. לייב בונה נדלן למגורים במדינת ניו-יורק, בעיקר באזור סטייטן איילנד, בהיקף של מאות מליוני דולרים. לפי הערכות, יש בבעלותו ובניהולו אלפי יחידות דיור ביחד עם שותפים. גם בארה"ב הוא נשאר רחוק מאור הזרקורים, וממעט להתראיין ולהצטלם, ולא מאשר את המספרים שמוצגים לפניו, לגבי היקף נכסיו.
בהיעדר מידע נוסף, מנית החברה תיסחר תחת ההנחות הללו, ובמידה והעיסקה תקרום עור וגידים, יכול להיווצר אפסייד יפה במניה, שממנו ייהנו כולם – ייני, גילאון והציבור. עם זאת יש לזכור שבינתיים מדובר בסך הכול במשא ומתן, שיש בו יותר סימני שאלה מאשר עובדות.
|