מניות כיל ומכתשים אגן ממשיכות לעלות בחדות היום, בין השאר בעקבות עליות חדות שנרשמו במניות סקטור הדשנים בניו-יורק בסוף השבוע. מוזאיק (MOS), אחת החברות הגדולות בעולם, פרסמה דוחות חזקים ומנייתה זינקה ב-10% במחזור גבוה, למחיר של 115.07 דולר.
בעקבותיה נרשמו עליות חדות גם במניות פוטאש (POT) שהוסיפה 2% ל-170.89 דולר , אגריום (AGU) שעלתה ב-4.1% ל-69.23 דולר וסי.אף תעשיות (CF) שזינקה ב-9.7% ל-125.68 דולר.
בתגובה להתרחשויות בחו"ל מגיבות היום בתל-אביב מניות כיל ומכתשים אגן בעליות חדות של כ-3%.
מוזאיק דיווחה על גידול של פי 12.3 ברווח הנקי ברבעון האחרון לרמה של 520.8 מיליון דולר, 1.17 דולר למניה, לעומת 42.2 מיליון דולר, 10 סנט למניה, ברבעון המקביל אשתקד. ללא פריטים חד פעמיים דיווחה החברה על רווח של 99 סנט למניה, לעומת צפי אנליסטים ל-95 סנט.
בהכנסות החברה נרשם גידול של 68% ל-2.15 מיליארד דולר, על רקע עליה של 241 דולר במחירי המכירה של טון פוספאט לעומת גידול מתון יותר של 70 דולר לטון במחיר חומרי הגלם של הפוספאט. אנליסטים ציפו בממוצע להכנסות של כ-1.99 מיליארד דולר ברבעון.
"אנחנו מאמינים שהביקושים החזקים למוצרי החברה יימשכו ויגדלו בשנים הקרובות", אמר מנכ"ל החברה ג'ים פרוקופאנקו. מוזאיק דיווחה גם כי בכוונתה להגדיל את תפוקת האשלג השנתית שלה בכ-5.1 מיליון טון עד לכ-15.5 מיליון טון ב-12 השנים הקרובות.
בעקבות הדוחות הגיבו כמה אנליסטים בכירים המסקרים את התחום. האנליסט אדליין רודריגז מגולדמן-זאקס אמר כי "עוד לא הגענו לגבול העליון על עליית מחירי הדשנים. הגורמים הפועלים בשווקים היום צפויים להמשיך להשפיע בשנים הקרובות. החברות הפועלות בתחום נמצאות כיום בנקודה נהדרת. הביקושים חזקים במידה יוצאת דופן מכיוון שחקלאים בכל העולם מנסים להגדיל את התפוקה למקסימום בעקבות העליות החדות מאוד במחירי התוצרת החקלאית". (מחירי התירס והאורז עלו בימים האחרונים לשיאים חדשים והצטרפו לחיטה ולסחורות חקלאיות נוספות).
האנליסט דיוויד סילבר מג'יי.פי.מורגן ציין כי עוצמת התימחור של מוזאיק תשתקף גם בחברות האחרות: "מדובר בתופעה ענפית. התוצאות החזקות של מוזאיק יצוצו גם בחברות האחרות".
לאחרונה התפרסמו כמה הערכות כי עליות המחירים בתחום האשלג, אחד מהמוצרים המרכזיים של כיל, ימשכו. מנכ"ל חברת אורלקלי אמר בשבוע שעבר (לפי פרסום ב"גלובס") כי המחיר של 750 דולר לטון אשלג בברזיל ובדרום מזרח אסיה אינו סוף פסוק ויתכנו עליות מחירים נוספות עוד השנה. לשנת 2009 צופה אורלקלי עליות מחירים נוספות. להערכת חברות הדשנים כל עוד חקלאי מקבל על כל דולר שמושקע באשלג 6 דולר עם מכירת התוצרת החקלאית שלו הרי שיש מקום לעליות מחירים נוספות.
מנכ"ל חברת פוטאש העריך כי גם אם החוזה ייחתם מחר עם הסינים (באלו המילים) הקונצורסיום הקנדי ימכור מיליון טון אשלג בלבד במקום 2.5 מיליון טון בשנה רגילה. בפוטאש וגם באורלקלי קיימת תמימות דעים כי הסינים שגו בקריאת המפה וכיום יאלצו לסגור במחירים גבוהים יותר הקרובים למחירים כיום. הערכות אנליסטים הן שגם ללא סין צפוי גידול ניכר בביקושים, ממדינות אחרות באסיה, מברזיל ומאיזורים אחרים בעולם.
שאלת מיליארד הדולר היא עד כמה מחירי מניות הסקטור כבר משקפות את כל החדשות הטובות שמתפרסמות כמעט מדי יום ביומו ? מניית מוזאיק, למשל, זינקה ממחיר של כ-15 דולר באמצע 2006 ל-115 דולר כיום ופוטאש עלתה באותה תקופה מ-28 ל-170 דולר. את העליה של מניית כיל אתם מוזמנים לבדוק לבד. זה נראה ונשמע מוגזם לגמרי וגם מפחיד, מה שמסביר את התנודתיות הגבוהה שרשמו מניות הסקטור בחודשיים האחרונים.
האנליסטים המסקרים את מוזאיק מעריכים שתציג בשנה שתסתיים במאי 2009 רווח של כ-7.75 דולר למניה. במחיר מניה נוכחי מדובר במכפיל עתידי של כ-15, לא גבוה במיוחד. המגמות שראינו בשווקי החקלאות העולמיים בשנה האחרונה יימשכו ככל הנראה גם בשנים הקרובות, וזה יקרין כמובן גם על מחירי מניות הסקטור. בדרך, גם התנודתיות תלך ותגדל. אבל, אחרי כל התחזיות החיוביות, הייתם קונים את מניית מוזאיק לאחר עליה של 660% ב-21 חודשים ?