עליית מחירי הנפט מביאה לעליית מחיר חומר הגלם שהחברה עובדת איתו, והמשקיעים שחוששים מהפסד בורחים מהמניה; המניה, שרק לפני חצי שנה קיבלה המלצת קניה חיובית ממיטב, ירדה ב 23% מתחילת החודש, והגיעה למחיר בו הונפקה לפני 4 שנים
רון שטיינבלט
25/6/2008 9:55
שלאג עוסקת בייצור בדים לא ארוגים בשני מגזרי פעילות – הראשון נעשה בטכנולוגיית תרמו-בנד, בהם איחוי היסיבים מתבצע באמצעות חום ולחץ, והשני בטכנולוגיית נידלפאנץ', בה האיחוי מתבצע באמצעות מיחוט מכאני. רוב מוצרי החברה אינם סופיים, והם משמשים כחומרי גלם לחיתולים, מגבונים לחים ומטליות, ועוד.
ביוני 2004 הפכה שלא"ג לציבורית וגייסה 32.5 מיליון שקל בהנפקת מניות. מאז במשך כל שנה החברה מציגה רווחיות יפה ומחלקת באופן נדיב דיבידנדים לבעלי מניותיה. בסוף 2006, מחליטה שלאג לצאת מהשותפות שהייתה לה עם ניסן בספאנטק ומוכרת לה את חלקה, לפי שווי הגבוה ב 80% מהמחיר בו נמצאת ספאנטק היום. החלטה זו התבררה כנכונה, לאחר שספאנטק הסתבכה עם המפעל החדש שהקימה בארה"ב. על מנת להגדיל את כושר הייצור, הקימה שלאג קו ייצור חדש, שהחל לפעול במהלך 2007.
כל זאת לא נעלם מהשוק ובדצמבר 2007 יצא בית ההשקעות מיטב בהמלצת קניה למניה. האנליסטית של מיטב מסבירה שהחברה נמצאת בתהליך של הרחבת פעילות וקפיצה ברווחיות ומציינת שהחברה נסחרת במכפיל צפוי נמוך לשנת 2008. יחד עם זאת, כותבת האנליסטית כי חומרי הגלם של החברה מושפעים ישירות ממחיר הנפט, והעלייה שלו פוגעת בשיעורי הרווחיות הגולמית של החברה. לסיכום, ממליצה האנליסטית של מיטב על המניה כ"קניה", כאשר היא נוקבת במחיר יעד של 8.5 שקל, כ-33% מעל מחיר המניה באותה עת.
עד פברואר השנה נראה היה שהכול כשורה. המניה אמנם ירדה בחודש ינואר ב 23%, אולם בפברואר תיקנה את כל הירידה ובסוף החודש חזרה למחיר השיא של המניה, באזור ה 6.5 שקל למניה. מכאן המניה נעה רק בכיוון אחד – דרומה. המניה ירדה בארבעת החודשים האחרונים בכ- 55%, מהם 23% בחודש האחרון, מה שהוביל בין היתר ליציאת החברה ממדד היתר 120. מה הביא לירידה התלולה במניה?
2 סיבות מרכזיות מעיבות על החברה – עליית מחיר הנפט והתחזקות השקל. המרכיב העיקרי בחומרי הגלם שהחברה משתמשת בהם הם סיבי פוליפרופילן ופוליאסטר, שעלויותיהם מושפעות ישירות ממחירי הנפט. המשקיעים כנראה חוששים מכך שלא ניתן יהיה לגלגל את מלוא העליה אל הלקוחות, והחברה תצטרך לספוג בעצמה חלק מההתייקרות. הסיבה השניה היא התחזקות השקל - רוב המכירות של החברה הן לייצוא (82%, ובמגזר הטרמובנד, 92% מהתוצרת הולכת לייצוא), ותיסוף השקל פגע מאוד בחברה – החברה מעריכה שברבעון הראשון תיסוף השקל הקטין את המכירות ב 4 מיליון שקל, והשחיקה ביתרות הנכסים של החברה בחו"ל גרמה להפסד של 4 מיליון שקל נוספים.
כל זאת הובילו לכך שברבעון הראשון של השנה, על-אף גידול של 23% במכירות לעומת הרבעון המקביל, הרווח הגולמי כמעט ולא גדל ואילו הרווח התפעולי קטן. בשורה התחתונה לאחר הוצאות מימון גבוהות בשל היחלשות הדולר והלירה שטרלינג, הרוויחה החברה ברבעון הראשון 1.3 מיליון שקל – הרבעון החלש ביותר מאז הונפקה בבורסה.
לאור התחזקות מחיר הנפט והשקל גם במהלך הרבעון השני, המשקיעים כנראה מבינים שהרבעון הנוכחי לא יהיה טוב עבור שלא"ג, ולא מחכים לדוחות כדי לראות איך החברה מתמודדת במצב החדש שנוצר. ניתן לומר בסבירות גבוהה כי החברה תרשום הפסד ברבעון זה, אך מבחינת המשקיעים הדבר החשוב יותר הוא האם מדובר באירוע חד פעמי והחברה הצליחה לגלגל הלאה את התייקרות חומר הגלם, או שמדובר במצב חדש וכל עוד מחירי הנפט יישארו ברמות הנוכחיות, החברה לא תחזור לרווחיות. בהתאם לכך יהיה ניתן להעריך האם הירידה במניה הייתה מוגזמת, או שהיא משקפת את חששות המשקיעים מהפסדים מתמשכים.
הכתבות באתר בורסה–פלוס הינן אינפורמטיביות בלבד, ואינן מהוות הצעה לקנייה או מכירה של מניות כלשהן. כמו"כ אין לראות בכתבות תחליף לייעוץ אישי המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל משקיע.