הסימנים המעידים שמחירי הנפט הגולמי קרובים לשיא הולכים ומתרבים. ירידה דראסטית במכירות של כלי רכב מסוג פנאי-שטח בארה"ב, צמצום השימוש במכוניות ומעבר לתחבורה ציבורית בצפון אמריקה, אירופה ומקומות נוספים, קרנות גידור המצמצמות באופן משמעותי את ההימור על המשך העליה, חקלאים בהודו שחוזרים לשימוש בגמלים במקום בטרקטורים ועוד ועוד...
איתות נוסף, משמעותי מאוד, מגיע ממניות האנרגיה הגדולות בעולם. בשבועות האחרונים המשיך מחיר הנפט לשבור שיאים חדשים כמעט מדי יום בעוד שמניות של חברות האנרגיה הגדולות בעולם רשמו ירידות. בששת השבועות האחרונים טיפס מחיר החבית בכ-15% בעוד מניית שברון (CVX) ירדה בכ-5% וקונוקו-פיליפס (COP) איבדה כ-2%. טוטאל (TOT) רשמה ירידה של 10.3% ולמעשה רשמה ירידה קלה ב-12 החודשים האחרונים, בעת שמחיר החבית הכפיל את עצמו.
בריטיש פטרוליום (BP) רשמה בשנה האחרונה ירידה של 11% ובחודש וחצי האחרון כ-13.2% . אקסון-מוביל (XOM) , הגדולה מכולן, נשחקה בששת השבועות האחרונים בכ-6.6% ונמצאת במחיר דומה למחירה לפני שנה. פטרו-צ'יינה (PTR) התרסקה משיא של 262 דולר באוקטובר 2007 ל-123 דולר כיום.
קטונתי מלנתח את פעילות החברות האלה על בסיס כלכלי. זו משימה קשה מאוד ואולי בלתי אפשרית גם לאנליסט שמסקר את תחום האנרגיה שנים רבות. לכל חברה יש כמובן את המאפיינים שלה, וכמובן שחברה שפועלת בכמעט כל תחומי האנרגיה המסורתית למיניהם (חיפוש ופיתוח שדות, הפקה, זיקוק, הפצה, שיווק ומכירה וכו..) עשויה להרוויח היטב בתחום מסוים ולהפגע בתחומים אחרים (תחום הזיקוק נפגע קשות בשנה האחרונה עקב קריסת המרווחים – מניות של חברות מתמחות כמו אלון (ALJ) או דלק יו.אס.יי (DK) התרסקו בחודשים האחרונים).
ייתכן, אם כן, ששוק המניות מאותת דרך מחירי המניות שמחיר הנפט לא יכול "להחזיק" ברמתו הנוכחית לאורך זמן. הגורם העיקרי שדוחף את המחיר למעלה בתקופה האחרונה הוא החשש מפני הפרעה באספקה הסדירה, אם בגלל עימות בין ישראל ואיראן, מתקפות מורדים בניגריה או גורם אחר. במחירים הנוכחיים, בכל אופן, מסתמנת ירידה בביקושים שעשויה להביא לתיקון חד ומהיר במחיר, מהרמה הנוכחית של 143-144 דולר ל-110-120 דולר או פחות.
נפילה במחיר הנפט תתרום כמובן תרומה משמעותית לירידה בקצב האינפלציה בארץ ובעולם וגם לשיפור באווירה בבורסות. זה יכול להגיע במוקדם או במאוחר והולכים ומתרבים הסימנים שזה יהיה כנראה מוקדם יותר ממאוחר.