בדיוק שנה חלפה מאז נכנסה שיטת הנעילה הנוכחית לבורסה, שבה מתבצע מכרז בדומה למכרז בשלב הפתיחה. שינוי שיטת הנעילה היה חלק מהמלצות ועדת האוזר, והנימוק היה ששיטה זו תייצג בצורה נכונה יותר את שווים של ניירות הערך בסוף יום המסחר. האומנם?
המקרה הראשון שבה נחשפה הבעייתיות של שיטת הנעילה הנוכחית היה בינואר האחרון – בשלב הנעילה הגיע מוכר גדול במניית אי.די.בי. פיתוח, ושם היצע בשער 1, הלימיט הנמוך ביותר שניתן לשים בבורסה. מול אותו מוכר, אשר הציב את ההיצע בדקות המסחר האחרונות לא היו מספיק קונים, והעסקאות בשלב הנעילה נעשו בשער של אגורה אחת, שנקבע גם כשער הסגירה לאותו יום. המקרה הזה חשף בקיצוניות את החיסרון הגדול של שיטה זו – ניתן להשפיע על שערי הסגירה של ניירות ערך בסכומים לא גדולים. במקרה של אי.די.בי. פיתוח, שאיבדה את כל שוויה בדקות ספורות, הבורסה ביטלה את העסקאות, והמניה סגרה את אותו יום מסחר בירידה מינורית.
המקרה הזה אולי קיצוני, אולם בשבועות האחרונים מתרבים המקרים בהם המסחר בשלב הנעילה ושער הסגירה אינו משקף את המסחר במהלך היום באותו נייר. מספר דוגמאות - ביום רביעי האחרון מניית אלרוב נדלן עלתה בחדות במהלך יום המסחר במחזור של 15 מיליון שקל, כאשר בשעה 17:15, לפני שלב הנעילה, נסחרה המניה בעליה של 8.5%. בנעילה הגיע מוכר גדול, אשר הציב את ההיצע שלו בשער הבסיס. מול אותו מוכר לא התייצבו קונים רבים, והמניה, שאך לפני רגע נסחרה בעליה חדה, סגרה את יום המסחר בעליה מינורית של חצי אחוז, במחזור שהיווה 2.5% מסך המחזור היומי במניה באותו יום. מקרה דומה היה באותו יום גם במניית אלוני חץ – לפני שלב הנעילה נסחרה המניה בעליה של 7.5%, ולאחריו סגרה את יום המסחר בעליה מינורית של 0.4%. כאן המחזור בנעילה היווה 25% מסך המחזור היומי במניה.
אם חשבתם שהתופעה המוזכרת כאן היא רק נחלתן של מניות מהיתר או מהנדל"ן, אזי טעות בידכם. גם במניית שטראוס, השייכת למדד ת"א 25, התרחש ביום חמישי התרגיל הנ"ל – בשעה 17:15 נסחרה המניה בעליה של 2.9%, כאשר בשלב הנעילה ירדה המניה ב 0.75% וסגרה בנמוך יומי, בשער שבו לא נסחרה כלל באותו יום מסחר.
אלו הן רק דוגמאות ספורות למה שמתרחש לאחרונה בשלב הנעילה. נראה שגופים אשר סופגים פדיונות או יצירות במהלך היום, באים איתם לשוק בנעילה ומוכרים או קונים במחירים לא סבירים ביחס למסחר במהלך היום, תוך כדי הטיית שער הנעילה. כדאי לזכור שלשער הנעילה חשיבות רבה מאחר והוא השער הקובע לחישוב התשואות ושיערוך התיקים של המשקיעים המוסדיים, קרנות נאמנות ומשקיעים אחרים.
פתרונות לבעיה
לאחרונה אימצה הבורסה את "הפתיחה האנגלית", אשר מאריכה את שלב מסחר הפתיחה, באם התנודה במדד גבוהה מ 2.5%. ייתכן שיהיה כדאי לשקול הכנסת שיטה זו גם למסחר הנעילה, בצורה אשר תגביל את התנודה של ניירות ערך ביחס לשער שבו נסחרו לפני שלב הנעילה. פתרון נוסף הוא חזרה לשיטה הישנה – בשיטה זו שער הנעילה היה נקבע בשעה 17:15 לפי השער הממוצע של העסקאות האחרונות שנעשו בנייר, ומשנקבע שער זה ניתן במשך 15 דקות לסחור בנייר בשער קבוע.
כאשר נכנסה שיטת הנעילה החדשה, אחד הנימוקים להכנסתה היו שהיא עובדת בבורסות מפותחות (כמו גרמניה ופריז). יכול להיות שהשיטה טובה, אולם השוק הישראלי קטן מכדי שהשיטה תעבוד כמתוכנן, ויותר מדי פעמים נוצר מצב שבו שער הנעילה סותר את כל יום המסחר.
לאחרונה הודיעה מנכ"לית הבורסה, אסתר לבנון, על מינוי ועדה פנימית לבחינת שעות הפעילות למסחר בבורסה. טוב תעשה ועדה זו אם בנוסף לכך תבחן מחדש גם את שיטת המסחר בנעילה.
|